Král Saúdské Arábie Salmán bin Abd al-Azíz al Saúd. | foto: AP

Až 150 členů saúdské královské rodiny se nakazilo koronavirem

  • 33
Koronavirem se nakazilo až 150 členů saúdskoarabské královské rodiny. Mezi nakaženými je i guvernér Rijádu a synovec krále Salmána princ Fajsal bin Bandar bin Abdalazíz Saúd, u kterého koronavirus potvrdili dva lékaři. Král se i s korunním princem Muhammadem uchýlil do izolace.

Deník The New York Times (NYT) píše, že koronavirus do rozvětveného klanu zavlekli početní princové po návratu z cest do Evropy.

Čtyřiaosmdesátiletý král Salmán je podle zdroje deníku v izolaci u Džiddy a korunní princ Muhammad s několika ministry odjel do odlehlého místa na pobřeží Rudého moře.

Koronavirus ve světě

Muž v ochranné masce a brýlích prochází po Westminsterském mostě v Londýně. (6....
Jeviště Městského divadla v kyperské Nikósii slouží během epidemie koronaviru k...
Zdravotnice v ochranném obleku na stadionu v indonéském Bogoru se připravuje na...

Koronavirem je v Saúdské Arábii nakaženo přes 3200 lidí a více než 40 pacientů tam zemřelo. Království zavedlo ochranná opatření ještě před tím, než byl 2. března ohlášen první mrtvý. Uzavřelo poutníkům Mekku a Medínu a později vyhlásilo zákaz vycházení v Rijádu a dalších městech.

„Dostalo se to (koronavirus) do královské rodiny, takže se z toho stalo naléhavé téma,“ sdělil odborník na poměry v saúdskoarabském královském klanu Kristian Coates Ulrichsen z Riceovy univerzity v Houstonu.

Koronavirus je boží zásah proti křižákům, jásá Islámský stát

Vláda připravuje občany na to, že to nejhorší ještě přijde - ministr zdravotnictví Taufík Rabíah řekl, že v příštích týdnech se počet případů bude zvyšovat. Minimálně jich podle něj bude 10 000, maximálně až 200 000.

Nejohroženější skupinou v království jsou podle NYT zahraniční dělníci, kteří žijí v hustě zalidněných místech a dojíždějí do práce v přeplněných dopravních prostředcích.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video