ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Carl Theunis/Lékaři bez hranic

Z Afriky se šíří „nejzmutovanější“ varianta koronaviru. Odolává protilátkám

  • 406
Testy v několika zemích včetně evropských odhalily novou variantu covidu. Mutace označovaná jako C.1.2 je zatím nejvzdálenější původnímu viru z čínského Wu-chanu. Vychází to z údajů jihoafrického Národního institutu pro nakažlivé nemoci a z Kwazulsko-natalské platformy pro sekvenování a inovace výzkumu.

„Popisujeme nově objevenou linii SARS-CoV-2 s několika mutacemi na (genetické informaci o) S-proteinu, která se objevila v metropolitní oblasti Jižní Afriky po první vlně epidemie. Nyní se rozšířila na několik míst ve dvou sousedních provinciích. Ukazuje se, že tato linie rychle expandovala a stává se dominantní ve třech provinciích ve stejnou chvíli, kdy opět rychle přibylo nákaz,“ konstatovali vědci ve své zprávě.

Nová jihoafrická mutace koronaviru s označením C.1.2 byla poprvé odhalena v květnu letošního roku. Od té doby se rozšířila do většiny provincií v zemi, případy už jsou však známy i v Evropě a Asii.

K 20. srpnu bylo podle serveru India TV News v otevřené databázi GISAID (Global Initiative on Sharing Avian Influenza Data) uvedeno 80 sekvenovaných vzorků, které odpovídají mutaci C.1.2.

Ve srovnání s dosavadní jihoafrickou mutací nová varianta podstatně zmutovala. Je to zatím nejvzdálenější mutace viru, který byl původně odhalen ve Wu-chanu. Varianta má nejvíce submutací ze všech, konkrétně 16. Ostatní známé varianty jich mají nanejvýš 14 až 15.

Delta vyvolává kašel a ztrátu čichu i u očkovaných, ukázala britská studie

Právě kvůli rychlosti tvorby mutací by mohl být tento vir nakažlivý i pro lidi, kteří již covid prodělali. Varianta C.1.2 je totiž podle vědců „spojena se zvýšenou přenositelností a sníženou citlivostí neutralizace“. Pro lidské tělo tedy bude pravděpodobně složitější se s tímto typem covidu vyrovnat. 

Evropa se přitom stále potýká s variantou covidu delta, která způsobuje ztrátu chuti a čichu, kašel či horečku. Více než polovina těch, kteří se navzdory očkování nakazili koronavirovou mutací delta, prožívala podle britských vědců „běžné“ symptomy covidu-19.

Rozhodující není ani očkování. I lidé, kteří mají dokončenou vakcinaci a nakazí se deltou, mohou přenášet koronavirus jako ti bez vakcinace. Informovala o tom britská vládní zdravotní agentura Public Health England (PHE). Zároveň však zveřejnila data, podle kterých z pacientů s deltou hospitalizovaných od 19. července bylo 55,1 procenta neočkovaných.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video