Pilot nákladního letadla na letišti ve Wu-chanu oblečený do ochranných pomůcek....

Pilot nákladního letadla na letišti ve Wu-chanu oblečený do ochranných pomůcek. (28. ledna 2020) | foto: AP

USA vyhlásily zdravotní nouzi. Nepustí do země cizince, kteří byli v Číně

  • 81
Spojené státy vyhlásily kvůli epidemii nového typu koronaviru stav zdravotní nouze. Úřady zabrání vstupu do země cizincům, kteří v posledních 14 dnech navštívili Čínu. Opatření se nebude vztahovat pouze na nejbližší rodinné příslušníky amerických občanů či těch, kteří mají v USA trvalý pobyt.

Na osoby, které se v posledních dvou týdnech vrátily z čínské provincie Chu-pej, která je epicentrem nákazy, bude uvalena 14denní karanténa. Vláda kromě toho počínaje nedělí omezí lety z Číny na sedm letišť ve Spojených státech.

Americké úřady dosud potvrdily nákazu koronovirem u šesti lidí. Už také varovaly americké občany, aby kvůli epidemii koronaviru do nejlidnatější země světa necestovali. Čínské ministerstvo zahraničí se proti tomu v pátek ohradilo a uvedlo, že důvody vedoucí k tomuto opatření se nezakládají na faktech.

Spojené státy jsou jen jednou z mnoha zemí světa, které přijaly ochranná opatření. Kvůli viru, jež od konce minulého roku nakazil už téměř 10 000 lidí a vyžádal si nejméně 213 obětí na životech, například Mongolsko nebo Rusko uzavřely hranice s Čínou a některé státy a firmy upravily či zrušily letecká spojení.

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve čtvrtek vyhlásila kvůli současné epidemii nového koronaviru globální stav zdravotní nouze. Učinila tak přitom teprve pošesté ve své historii.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video