David Wu na snímku ze srpna 2010

David Wu na snímku ze srpna 2010 | foto: AP

Kongresman rozesílal svou fotku v kostýmu tygříka. Skončil u psychiatra

  • 25
Kolem amerického kongresmana z Oregonu Davida Wua se strhl poprask. Jeho zaměstnanci si na něj před časem stěžovali kvůli podivnému chování během volební kampaně - Wu jim třeba poslal e-mailem fotku, na níž mává rukama v kostýmu tygříka. Politik se teď omluvil a řekl, že vyhledal pomoc psychiatra. Na postu chce zůstat.

Demokrat David Wu není žádným politickým nováčkem, v listopadových volbách se dostal do amerického Kongresu už posedmé. Během tehdejší předvolební kampaně se ale choval dle svých podřízených dost podivně.

Například v jednom ze svých projevů mluvil nesouvisle nebo se dožadoval vstupu do uzavřených prostor letiště, aby tam přemlouval cestující k hlasování v jeho prospěch. Několika svým zaměstnancům poslal také fotografii, na níž je oděn do kostýmu tygra, uvedl list The Washington Post na svém webu.

Americký kongresman David Wu v tygřím obleku.

Šest Wuových spolupracovníků dokonce kvůli jeho chování dalo výpověď. "Minulý říjen nebyl dobrý měsíc, byl jsem ve velkém stresu," svěřil se nyní David Wu v pořadu televize ABC nazvaném Good Morning America.

Své chování v něm označil za nevhodné a neprofesionální a omluvil se za něj. Dodal, že kvůli tomu i vyhledal pomoc psychiatra. "Udělal jsem nějaké věci, řekl jsem nějaké věci, kterých nyní velmi lituji (...) Vyhledal jsem pomoc, kterou jsem tehdy potřeboval," prohlásil Wu s tím, že v rukou odborníků zůstává i nadále.

K absurdní fotografii s tygřím převlekem dodal, že to byl kostým k svátku Halloween a snímek vznikl, když si hrál s dětmi. Nicméně přiznal, že posílat takovou fotografii zaměstnancům, nebylo ideální a spolu s dalšími podivnými e-maily to přimělo některé zaměstnance k odchodu.

David Wu už na sebe upozornil i v minulosti, konkrétně v roce 2007, kdy přirovnal administrativu tehdejšího prezidenta George Bushe k mimozemšťanům ze seriálu Star Trek. "V Bílém domě jsou Klingoni, kteří posílají skutečné Američany do války," prohlásil prý tehdy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video