Končí rok s největším počtem katastrof

V odcházejícím roce 2000 se na planetě odehrálo tolik přírodních katastrof, jako nikdy. Konstatuje to německá zajišťovna Münchener Rück, která jako pojišťovací firma pojišťoven patří k největším podnikům tohoto druhu na světě. Experti Münchener Rück zaznamenali 850 přírodních katastrof a tím asi o stovku více než roku 1999 a dobře o 200 více než v polovině 90. let.

Větrné smršti, záplavy, zemětřesení či další pohromy ale naštěstí v roce 2000 postihovaly poměrně řídce osídlené oblasti, v nichž zahynulo "jen" kolem 10.000 lidí. Roku 1999 si přírodní katastrofy vyžádaly životy 75.000 lidí.

Německá zajišťovna zaregistrovala na závěr letošního roku také menší hmotné škody, což ale souvisí s tím, že na planetě nedošlo k většímu zemětřesení.

Vzhledem ke stále většímu počtu obyvatelstva na Zemi, který se často neúměrně zvyšuje v oblastech ohrožených přírodními pohromami, lze v budoucnu čekat spíše růst škod v důsledku katastrof.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video