Nejnebezpečnějšího narkobarona Daira Antonia Usugu alias Otoniela zatkla...

Nejnebezpečnějšího narkobarona Daira Antonia Usugu alias Otoniela zatkla kolumbijská policie. (23. října 2021) | foto: Reuters

Narkobarona ze zálivu chtěli před zvláštní tribunál, nakonec ho vydali do USA

  • 3
Kolumbie ve středu vydala do Spojených států dlouholetého narkobarona Daira Antonia Úsugu, známého jako Otoniel, který v USA čelí obvinění kvůli obchodu s drogami. Oznámil to kolumbijský prezident Iván Duque. Otoniel vedl drogový kartel Klan ze zálivu (Clan del Golfo), který ovládal asi 30 procent exportu kokainu z Kolumbie.

Podle agentury AFP může Otonielovo vydání vyhovovat některým úředníkům i vládním činitelům, kteří se obávají, že před místními soudy by mohl odhalit jejich vazby na narkomafii a podat svědectví o vraždách civilistů armádou v dobách jejího boje proti levicovým povstalcům.

„Jak působivá touha vlády vydat Otoniela do USA. K smrti vyděšená. My Kolumbijci máme právo vědět, kdo byli komplicové všech jeho zločinů,“ napsal například na twitteru ministr vnitra bývalé vlády Juan Fernando Cristo.

Padesátiletý Otoniel letos vypovídal před komisí, která vyšetřuje půlstoletý boj vlády proti levicovým povstalcům z FARC, který skončil mírovou dohodou v roce 2016. Podle místního serveru Cambio před ní označil šest desítek lidí za komplice svého narkokartelu, bylo mezi nimi podle tohoto zdroje i několik bývalých guvernérů, exministr a někdejší šéf tajné služby.

„Mohu oznámit, že Dario Antonio Úsuga alias Otoniel byl vydán,“ napsal Duque na twitteru. „Jde o nejnebezpečnějšího pašeráka drog na světě, o vraha občanských aktivistů a policistů, pachatele násilí na dětech i dospívajících,“ dodal. „Mohou vás ale ujistit, že až si odpyká tresty v USA, vrátí se do Kolumbie, aby se zodpovídal za zločiny proti naší zemi,“ napsal také prezident Duque.

Otoniela dopadly kolumbijské bezpečnostní složky loni v říjnu při operaci, jíž se účastnilo na 500 vojáků a dvě desítky vrtulníků a kterou vláda označila za největší ránu drogovým kartelům od roku 1993, kdy armáda při přestřelce zabila narkobarona Pabla Escobara. Po zadržení byl Otoniel držen v bogotském vězení s nejvyšší ostrahou.

Proti vydání Otoniela do USA byli příbuzní obětí drogových kartelů i obětí boje FARC s vládními jednotkami, kteří volali po jeho postavení před zvláštní kolumbijský tribunál, který řeší zločiny z doby konfliktu s povstalci. V jejich řadách jako velmi mladý Otoniel také bojoval, než podle serveru BBC Mundo přestoupil na opačnou stranu a dal se do řad polovojenských pravicových jednotek bojujících proti levicovým povstalcům.

Poté, co ministerstvo spravedlnosti koncem dubna zamítlo Otonielovo odvolání proti jeho vydání do USA, byl ve středu narkobaron dopraven na leteckou základnu v Bogotě, kde jej kolumbijská policie předala americkým agentům, kteří ho odvedli do letadla. Na sobě měl helmu a neprůstřelnou vestu, popsala agentura Reuters. Už dříve Kolumbie vydala jeho sestru Nini Johanu Úsugaovou, která v USA čelila obviněním souvisejícím s obchodováním s drogami a praním špinavých peněz.

Otoniel roky vedl Klan ze zálivu, známý dříve jako Los Urabeňos, podle regionu Urabá, kde působil. Jeho vazby ale sahaly i do dalších zemí Latinské Ameriky. Podle kolumbijských vyšetřovatelů jeho organizace ročně posílala do zahraničí 180 až 200 tun kokainu a spolupracovala s drogovými kartely v Mexiku, s kriminálními organizacemi na Balkáně i s mafiemi v Itálii.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video