Hynek Kmoníček působí na velvyslanectví v Indii již dva roky.

Hynek Kmoníček působí na velvyslanectví v Indii již dva roky. | foto: Ministerstvo zahraničních věcí

Kmoníček: Případ Čechů jsme řešili od vesnického dozorce po premiéra

  • 13
Velvyslanec v Indii Hynek Kmoníček sledoval případ českých entomologů, které žaloba vinila za nepovolený sběr hmyzu, přímo v soudní síni. "Jednání o propuštění našich občanů vedeme od úrovně dozorce vesnické věznice až po premiéra," řekl k případu čtenářům iDNES.cz

Jednapadesátiletého Šváchu z Entomologického ústavu Akademie věd ČR a dvaapadesátiletého Kučeru zadržely indické úřady 22. června. Češi u sebe údajně měli přes 200 exemplářů vzácných brouků a larev motýlů.

Od té doby několikrát stanuli před indickým soudem. Konečný verdikt padl v Indii až v pondělí. Soud uznal oba Čechy vinnými a navrhl jim tři roky vězení. Dnes soudce entomologa Petra Šváchu propustil a Emila Kučeru poslal na tři roky za mříže. - přečtěte si více o vývoji celého případu

"Pánové se dopustili toho, že sbírali brouky bez povolení, a za to si trest zaslouží. Své si již odtrpěli. Zbytek žaloby považuji právem za absurdní," napsal čtenářům iDNES.cz z internetové kavárny v indickém Dárdžilingu.

. ON-LINE ROZHOVOR

Odpovědi českého velvyslance v Indii Hynka Kmoníčka najdete zde

Čtenáře také zajímalo, jak se bude vyvíjet případ Emila Kučery, kterému soud potvrdil tři roky vězení. "Tady se dá prohrát bitva, ale ne válka. Pan Kučera pojede domů dříve nebo později. Uděláme vše proto, aby to bylo ono dříve," řekl Hynek Kmoníček. 

"To, že se za 48 hodin podařilo otočit rozsudek, snad ukazuje na to, že česká diplomacie umí razantně vystoupit na ochranu českého občana," dodal velvyslanec.

Čtenářům také prozradil, že si oba Češi pobyt, náklady, kauce i platby právnímu zastoupení hradí ze soukromých prostředků.

V on-line rozhovoru padla i otázka, jak dlouho se dá přežít v indickém vězení. "Obecně se ale dá říci, že jsem již za svůj život navštívil díky dobrodružnosti českých občanů vězení asi v 50 neevropských zemích a indický standard je celkem slušný. Mohu vás ujistit, že v solném dole na Sahaře bych vás odhadl maximálně na dva měsíce," odpověděl velvyslanec.

Hynek Kmoníček je českým velvyslancem v Indii od roku 2006. Předtím pět let působil jako český velvyslanec při OSN. Zajímá se o filozofii a orientální jazyky. Hovoří plynně anglicky, česky a rusky, dorozumí se i arabsky a hebrejsky. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video