Červený poplach. Kamčatská sopka chrlí popel do výšky deseti kilometrů

  • 48
Na ruském poloostrově Kamčatka vychrlila ve středu ráno sopka Ključevskaja sloup popela do výše až deseti kilometrů nad hladinou moře. Letecká doprava se v místě musí podřídit „červenému poplachu“, tedy výstraze, která nabádá k vyhnutí se nebezpečí v podobě oblaku sopečného popela.

„Oblak popela se šíří jihovýchodním směrech k Tichému oceánu. Na cestě má ves Nikolskoje. Není vyloučeno, že tam může padat menší množství popela,“ uvedlo ministerstvo pro mimořádné situace.

Na ruském poloostrově Kamčatka vychrlila sopka Ključevskaja sloup popela do výše až deseti kilometrů. (1. listopadu 2023)

Ključevskaja během úterý chrlila popel čtyřikrát, a to až do desetikilometrové výše. Popel padal i do dvou obcí, Lazo a Atlasovo. Úřady varovaly místní obyvatele a turisty, aby se k sopce kvůli erupcím nepřibližovali.

Úřady ve středu také uzavřely školky, školy a silnice. Jedinou významnou cestu v oblasti spojující vesnici Usť-Kamčatsk s vesnicí Ključi a dalšími obcemi na jihu poloostrova podle agentury TASS zavalil bahnotok v důsledku erupcí. Silnice vede několik desítek kilometrů severně od vrcholu vulkánu, Ključi s populací 4500 lidí od něj leží 30 kilometrů.

Hory popela ze sopky Šiveluč pokryly okolní vesnice. Děti nemohou do škol

Kamčatka, která leží v severozápadním cípu Tichého oceánu, patří k nejaktivnějším seizmickým oblastem světa. Na poloostrově je kolem 200 sopek, z nichž je jich 29 činných.

Nejvyšší z nich, Ključevskaja, dosahuje výšky 4750 metrů. Mohutný vulkán, patřící k nejaktivnějším sopkám na Zemi, se nachází asi 360 kilometrů od krajského centra, Petropavlovska-Kamčatského. Asi 30 kilometrů od vrcholu vulkánu se na jeho úbočí nachází vesnice Ključi.

Poslední aktivita sopky začala letos v červnu, píší ruská média. Sopka několik posledních týdnů pravidelně chrlí oblaka popela, někdy i několikrát denně.

Ključevskaja

Ključevskaja

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video