VIDEO: Policisté v Nevadě se s aktivisty nepárali. Prorazili zábrany, tasili pistole

  • 98
Policie v Nevadě v těchto dnech tvrdě zakročila proti ekologickým aktivistům, kteří zablokovali silnici a zapříčinili tak kolonu táhnoucí se několik kilometrů. Zkomplikovali tak spojení na každoročně pořádaný populární festival Burning Man. Video ze zásahu se rychle rozšířilo po internetu. Převažují pochvalné komentáře. Některé to dokonce považují za „jediné správné řešení“.

„Třicet vteřin. Máte třicet vteřin na to opustit silnici, jinak budou všichni zatčeni,“ varovali američtí policisté klimatické aktivisty těsně předtím, než autem najeli do jejich blokády.

K incidentu došlo u improvizovaného městečka Black Rock City v Nevadské poušti, které se každoročně staví u příležitosti festivalu s názvem Burning Man.

Ten, mnohými označován za „místo, kde je vše možné“, se koná vždy na přelomu srpna a září a sjíždí se na něj statisíce lidí, aby spálili dřevěnou figurínu a „oslavili únik od tradičního kapitalismu“.

Proti tomu ovšem zasáhli ekologičtí aktivisté ze Seven Circles a Extinction Rebellion, zablokovali silnici přívěsem a způsobili tak dopravní chaos. Podle nich měla blokáda „upozornit na neschopnost kapitalismu řešit klimatický a ekologický kolaps“.

Skupina také chtěla, aby Burning Man zaujal političtější postoj ohledně změny klimatu, a protestovala proti nadužívání soukromých letadel, jednorázových plastů či neomezených generátorů během každoroční devítidenní akce.

Festival Burning Man začal jako anarchie, dnes je to velký byznys

Na zmíněném videu je vidět, jak strážníci projeli blokádu demonstrantů s nápisy jako „Zrušte kapitalismus“ nebo „Generální stávka za klima“, a pak je postupně i s vytaženými zbraněmi zatkli.

„Prosím, přestaňte, ubližujete mi!“ křičí jedna žena přes vzlyky během zásahu, zatímco ji policisté drží při zemi.

Další účastnice demonstrace je mezitím ujišťuje, že nemají žádné zbraně. „Jsme jenom ekologičtí protestující,“ obhajuje se. Aktivisté také několikrát zopakují, že „jsou nenásilní“, když je nevadští strážníci odvádějí.

Šílenství aktivistů sílí. Útočí na ferrari, lepí se k podlaze, cákají jídlem

Video se na internetu setkalo s velkým ohlasem. Vyzdvihovali ho nejen ostatní policisté, ale dokonce i veřejnost. „Tak se to dělá. Perfektní. Miluji to,“ komentovalo nemálo lidé na sociálních sítích.

Některým to dalo příležitost srovnávat postupy nevadských strážníků s evropskými, například britskými policejními jednotkami. Ty jsou totiž podle některých názorů při vypořádávání se s klimatickými aktivisty příliš „měkké“.

Odvolávali se přitom na květnovou událost, během které policisté nechali „ekozelenáče“ zastavit dopravu v centru Londýna při největší sváteční nákupní špičce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video