ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Rekordní teplo i skleníkové plyny. Květnové počasí znepokojilo odborníky

  • 367
Letošní květen byl celosvětově v průměru nejteplejší od zahájení těchto měření v roce 1979. Na Havajských ostrovech byla zaznamenána rekordní koncentrace skleníkového plynu oxidu uhličitého (CO2) v atmosféře. Oba rekordy jsou znepokojivé pro vývoj klimatu. Podle agentury DPA na to v pátek upozornila Světová meteorologická organizace (WMO).

Globálně nejteplejší květen zaznamenala na základě svých dat evropská služba Copernicus. Podle ní byla během minulého měsíce průměrná teplota celosvětově o 0,63 stupně vyšší, než byl průměr v letech 1981 až 2010.

Ukazatele klimatické změny dosáhly nových nejvyšších hodnot, konstatovala  mluvčí WMO Clare Nullisová. „To má velký vliv na rozmanitost druhů a přírodu,“ upozornila mluvčí.

Nejvyšší průměrné hodnoty byly naměřeny v částech Sibiře, kde byla teplota místy deset stupňů nad normálem. Také na Aljašce a v Antarktidě byly teploty výrazně nadprůměrné. V Evropě byl květen teplotně naopak mírně podprůměrný.

Meteorologická stanice na hoře Mauna Loa na Havajských ostrovech kromě toho v květnu zaznamenala měsíční průměr 417,1 ppm (částic na milion) koncentrace CO2, což je nejvyšší průměrná měsíční hodnota, jaká kdy byla na této stanici zaznamenána, uvedl americký Národní úřad pro oceán a ovzduší (NOAA). Oproti loňskému květnu to bylo o 2,4 ppm více.

Uplynulá dekáda byla nejteplejší v historii měření, růst hladin zrychluje

Agentura DPA připomíná, že mimořádně vysoké hodnoty koncentrace CO2 byly letos naměřeny na měřící stanici na nejvyšší německé hoře Zugspitze. V březnu tam měsíční průměr poprvé dosáhl téměř 418 ppm, o téměř tři ppm více než v roce 2019.

Na severní polokouli je koncentrace CO2 na začátku jara vždy obzvlášť vysoká. Poté vzroste vegetace, která CO2 absorbuje, takže po zbytek roku bývají koncentrace nižší.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video