Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řítíme se do klimatického pekla, řekl Guterres na klimatické konferenci

  9:55aktualizováno  19:08
Podle generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese musí lidstvo v boji s globálním oteplováním začít spolupracovat, nebo zahyne. Řekl to zástupcům zemí, kteří dorazili na klimatickou konferenci COP27 v Egyptě. Konference se účastní i český premiér Petr Fiala, který zde za Česko chce přislíbit snížení emisí metanu. Před odletem do Egypta o tom informoval novináře.

„Lidstvo má na výběr: buď spolupracovat, nebo zahynout. Je to buď pakt klimatické solidarity, nebo kolektivní sebevražda,“ prohlásil Guterres.

Jeho projev měl nastolit naléhavý tón v úvodu konference OSN o změnách klimatu COP27 v egyptském přímořském letovisku Šarm aš-Šajch, uvedla agentura Reuters. Zástupci zemí světa včetně Česka se na dvoutýdenním jednání budou zabývat tím, jak odvrátit klimatickou změnu, i když jejich pozornost rozptyluje ruská agrese na Ukrajině, prudká inflace a nedostatek energií.

COP27

Podle generálního tajemníka OSN je „nepřijatelné, skandální a sebedestruktivní“, že jiné krize, zejména válka na Ukrajině, odsunuly boj za klima „do pozadí“.

Guterres vyzval k uzavření dohody mezi nejbohatšími a nejchudšími ekonomikami světa s cílem urychlit odklon od fosilních paliv. Pakt by podle něj také urychlil poskytování prostředků k tomu, aby chudší země mohly snížit emise a vyrovnaly se s nevyhnutelnými dopady globálního oteplování.

„Dvě největší ekonomiky, USA a Čína, nesou zvláštní odpovědnost za to, aby spojily úsilí k vytvoření této dohody,“ uvedl rovněž Guterres. Generální tajemník OSN také požádal země, aby se dohodly na postupném ukončení spalování uhlí do roku 2040. Státy z Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) by této hranice podle něj měly dosáhnout už do roku 2030.

Britský premiér Rishi Sunak slíbil, že Británie splní slib z loňské klimatické konference, jímž se zavázala k ochraně lesů. Nad rámec slíbených 1,5 miliardy liber uvolní dalších 90 milionů (2,5 miliardy korun). Ochrana lesů je podle Sunaka jeden z nejúčinnějších způsobů, jak splnit závazek z pařížské klimatické konference, kde se před sedmi lety státy zavázaly, že se teplota nezvýší o více než 1,5 stupně nad úroveň před průmyslovou revolucí.

S finančními sliby mezi prvními přišly fond amerického miliardáře Jeffa Bezose a nadace Billa a Melindy Gatesových. Bezosův fond do roku 2030 daruje jednu miliardu dolarů (24 miliard Kč) na ochranu přírody a biologické rozmanitosti. Nadace Billa a Melindy Gatesových poskytne 1,4 miliardy dolarů (34 miliard Kč) malým zemědělcům v Africe a v Asii, aby se mohli lépe přizpůsobit změnám klimatu.

Macron vyzval k přechodu k čistším zdrojům

Francouzský prezident Emmanuel Macron vyzval země, aby přešly od uhlí k jiným zdrojům a pomohly v tomto směru také chudším státům. Klimatické cíle podle něj nesmějí být obětovány válce na Ukrajině. „Neobětujeme své klimatické závazky kvůli energetickým hrozbám Ruska,“ řekl.

„Musíme své ekonomiky přeorientovat na jiné zdroje než uhlí. Musíme chudším státům pomoci, aby to učinily také co nejrychleji,“ sdělil prezident. Je podle něj třeba navazovat další kontakty s rozvojovými státy, aby bylo možné pomoci jim orientovat se na čistší energetické zdroje.

Macron vyjádřil podporu pro finanční pomoc zemím, které jsou mimořádně vystavené škodám způsobeným klimatickými změnami a nemohou kvůli tomu fungovat jako obvykle.

Války, klima, chudoba. Svět nefunguje, státy neřeší problémy, míní šéf OSN

Belgie se jako třetí země zavázala, že dá peníze rozvojovým zemím na vyrovnání ztrát a škod způsobených změnami klimatu. Za tímto účelem poskytne Mosambiku 2,5 milionu eur (asi 60 milionů Kč), oznámil v pondělí její ministr sociální věcí Frank Vandenbroucke.

Jde o sumu z balíku pomoci 25 milionů eur, které má dostat Mosambik v letech 2023 až 2028 na projekty, jako je například instalace solárních panelů v oblastech, které nejsou napojené na elektrickou síť.

Před Belgií se podle agentury Reuters k pomoci určené k náhradě škod a ztrát vzniklých klimatickými změnami zavázaly pouze Dánsko a Skotsko.

Snížíme emise metanu o 30 procent, slíbí Fiala

Česko hodlá během osmi let snížit emise metanu o nejméně 30 procent v porovnání s rokem 2020. K takovému globálnímu závazku se chystá premiér Petr Fiala přistoupit na probíhající klimatické konferenci. „Cílem je vyjádřit podporu celosvětové snaze o omezení emisí tohoto plynu,“ vysvětlil Fiala před odletem do Egypta.

Prázdné sliby nezachrání lidi, míní mladí a opět demonstrovali za klima

Premiér rovněž informoval, že se pokusí tuto příležitost přenést i ke dvoustranným jednáním nejen s politiky, ale i s reprezentanty důležitých firem. Premiér se účastní konference také jako představitel země předsedající v Radě EU.

Jako příklad uvedl Fiala setkání s výkonným ředitelem norské energetické společnosti Equinor Andersem Opedalem. „S ním chci mluvit o možnosti spolupráce, která by České republice mohla zajistit spolehlivý zdroj ropy a především zemního plynu,“ popsal.

Fiala navštívil české vojáky v Egyptě. Přispíváte ke stabilitě v regionu, řekl

Petr Fiala má v programu třídenní cesty mimo jiné bilaterální jednání s prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím, setkal se též s českými vojáky, kteří dohlíží na dodržování bezpečnostních podmínek mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem.

V rámci summitu premiér vystoupí na plenárním zasedání s projevem, zúčastní se kulatého stolu k hospodaření s vodou a otevře panelovou diskusi o podpoře vzdělávání v klimatických změnách.

COP27

Konference usiluje o společný postup v boji proti globálnímu oteplování. Letos se konference poprvé od roku 2016 koná v Africe, konkrétně v egyptském přímořském letovisku Šarm aš-Šajch. Potrvá dva týdny a očekává se, že se na ní sjede kolem 45 tisíc účastníků z téměř dvou set zemí včetně představitelů Evropské unie, amerického prezidenta Joea Bidena či britského premiéra Rishiho Sunaka.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...