Severokorejský předák Kim Čong-il si tento týden určil svého nástupce, bude jím nejmladší syn.

Severokorejský předák Kim Čong-il si tento týden určil svého nástupce, bude jím nejmladší syn. | foto: Reuters

KLDR prý má plutonium na pět bomb, jádra se ani za Obamy nevzdá

  • 31
Severokorejské ministerstvo obrany oznámilo, že se KLDR nehodlá vzdát svých jaderných ambicí ani poté, co by normalizovala vztahy se Spojenými státy. Americký expert Selig Harrison navíc uvedl, že KLDR v posledních měsících vyrobila vysoce kvalitní plutonium k výrobě čtyř a pěti jaderných bomb.

Severokorejci opět vyhrožují svým jaderným arzenálem. V noci na dnešek vydali prohlášení, které jde přímo proti dohodě o utlumení jaderného programu, kterou uzavřeli při šestistranných rozhovorech v roce 2007.

"I kdyby se vztahy mezi KLDR a USA normalizovaly, náš status jaderné mocnosti se nezmění, protože americká jaderná hrozba zůstane, i když na slabším stupni," uvedl mluvčí severokorejského ministerstva pro severokorejskou státní agenturu KCNA.

"Žili jsme dobře po desetiletí bez normalizace vztahů se Spojenými státy. Normalizace našich vztahů a jaderná otázka jsou dvě oddělená témata," dodal mluvčí.

Šestistranná jednání ve slepé uličce

Severní Korea v roce 2007 podepsala dohodu s USA, Ruskem, Japonskem, Čínou a Jižní Koreou o deaktivaci a pozdějším uzavření všech jaderných instalací výměnou za humanitární pomoc, normalizaci vztahů s USA a Japonskem a za podpis mírové dohody pro celý Korejský poloostrov.

Odstřelování chladící věže reaktoru sledoval svět v červnu s nadějí.

Chladící věž v Jongbjonu byla symbolem severokorejského jaderného programu. Severokorejci ji zničili loni v červnu. Následně ale vykázali ze zařízení inspektory Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Nejnovější kolo jednání v prosinci v Pekingu o finální fázi dohody o jaderném programu ale ztroskotalo. Strany jednání se nedokázaly dohodnout na tom, jak budou severokorejská jaderná zařízení kontrolována.

KLDR může vyrobit pět jaderných bomb

Z jednání v severokorejské metropoli Pchjongjangu dnes také přicestoval americký expert Selig Harrison. V Pekingu prohlásil, že KLDR obohatila dostatek plutonia k výrobě čtyř až pěti jaderných bomb.

Nálože byly podle něj zřejmě použity pro hlavice balistických střel. Severokorejští předáci mu zároveň sdělili, že k těmto zbraním nedovolí přístup mezinárodním inspektorům.

Korejci podle něj zároveň budoucí americké administrativě Baracka Obamy vzkazují, že pokud se rozhodne zlepšit vztahy se severem Korejského poloostrova, tak se Washington a Pchjongjang mohou stát "blízkým přáteli".

Barack Obama i budoucí americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová už naznačili, že budou pokračovat v politice odstupujícího prezidenta Bushe, který se snažil za pomoci regionálních mocností přimět KLDR, aby opustila svůj jaderný program. Svůj první jaderný test provedli Severokorejci v roce 2006, pak následovaly sankce OSN.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video