Opatření proti šíření koronaviru v KLDR (3. listopadu 2021)

Opatření proti šíření koronaviru v KLDR (3. listopadu 2021) | foto: AP

Sužovaná KLDR. Kromě covidu-19 tam řádí i blíže neurčená střevní nemoc

  • 19
Severokorejská média ve čtvrtek informovala, že se v zemi rychle šíří blíže neurčené střevní onemocnění. Podle agentury Reuters by to mohlo znamenat další zátěž pro zdravotnictví tohoto izolovaného státu, který se potýká s vlnou nákaz covidem-19.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu poslal léky do města Hedžu na západním pobřeží, aby co nejrychleji pomohl pacientům trpícím „akutní střevní epidemií“, informovala státní agentura KCNA.

Zpráva nezmiňovala, kolik lidí onemocnělo, ani z ní nebylo jasné, o jaké onemocnění jde. „Kim zdůraznil, že je potřebné zastavit epidemii co nejdříve, čehož se dosáhne karanténou pro lidi, u nichž existuje podezření na nákazu, a potvrzováním případů prostřednictvím epidemiologických zkoušek a vědeckých testů,“ uvádí také KCNA.

Severní Korea se potýká s oficiálně první vlnou nákaz covidem-19. Minulý měsíc úřady v této komunistické zemi vyhlásily stav nouze.

Boj s covidem zvládáme, tvrdí KLDR. Lidí s příznaky je přes dva miliony

Panují obavy, že KLDR má nedostatek léků i vakcín proti covidu-19. Za poslední den přibylo 26 010 nemocných s „příznaky horečky“, celkem jich je 4,56 milionu. Podle oficiálních údajů v této zemi s přibližně 25 miliony obyvatel zemřelo 73 lidí.

KLDR neinformuje o počtech lidí nakažených koronavirem, ale o pacientech s horečkou, což podle agentury Reuters může svědčit o tom, že zdravotníci nemají k dispozici dostatek testů.

Pchjongjang nedávno oznámil, že vidí náznaky toho, že epidemie ustupuje, Světová zdravotnická organizace (WHO) naopak dala najevo, že se domnívá, že se situace zhoršuje.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video