Rusko obnovilo automobilovou dopravu přes Kerčský most, který minulý týden...

Rusko obnovilo automobilovou dopravu přes Kerčský most, který minulý týden poškodila exploze. Autobusy, dodávky a nákladní vozidla na okupovaný Krymský poloostrov a na pevninské Rusko přepravují trajekty. (12. října 2022) | foto: Reuters

Dosadili jsme zbývající díl Kerčského mostu, a v předstihu, chlubí se Rusko

  • 97
Ruští stavebníci umístili na Kerčském mostě spojujícím Krym s Ruskem poslední, čtvrtý silniční díl, který na něm chyběl po mohutné explozi z loňského října. Významnou strategickou spojnici chtějí zcela zprovoznit v březnu, až skončí všechny nezbytné úpravy.

Část mostu, který se nazývá také Krymský, se zřítila poté, co podle ruských vyšetřovatelů na něm vybuchla bomba nastražená v projíždějícím kamionu. Při incidentu zahynulo několik lidí.

„Stavbaři dokončili instalaci čtvrtého, posledního pole levé automobilové části Krymského mostu. Dokončili jej o pět a půl hodiny dříve, než bylo plánováno. Je to výsledek vysoké profesionality a zkušeností mostařů,“ komentoval na sítích místopředseda ruské vlády Marat Chusnullin.

Stavebníci musejí ještě položit asfalt, instalovat osvětlení a zábradlí. Plnohodnotné spuštění dopravy pro auta a autobusy v obou směrech mostu se plánuje na březen.

Montáž všech potřebných dílů poškozeného mostu trvala 35 dní. Nepřetržitě tam pracovalo 280 lidí a 20 kusů techniky.

Na již upevněných třech mostních polích, které byly také poškozeny, se již montují nosné díly a upravují dilatační spáry.

Při říjnovém útoku, který Rusové přisuzují oficiálně ukrajinským „teroristům“, byla poškozena také paralelní železniční trať. Po výbuchu začaly hořet i cisterny nákladního vlaku, který tamtudy zrovna projížděl. Dvě pole automobilové části mostu směřující k poloostrovu se zřítila z poloviny do moře. Dvě se mírně sesula.

Počátkem prosince přijel na inspekci mostu prezident Vladimir Putin. To se podařilo obnovit provoz v pravé automobilové části mostu.

Po útoku podniklo Rusko na Ukrajinu masívní raketové útoky, při nichž byla ničena nejen energetická infrastruktura země, ale i obytná. Tehdy už Rusové přestali popírat, že útočí na civilisty, což jejich propaganda až do té doby úzkostlivě tvrdila.

Incident kvitovali Ukrajinci, jejichž země čelí ruské agresi od loňského února, s radostí. „Křižník Moskva a teď Kerčský most – dva známé symboly ruské síly na ukrajinském Krymu – jsou zničeny. Co dál, Rusové?“ napsalo například na Twitteru ukrajinské ministerstvo obrany s odkazem na ruský křižník, vlajkovou loď ruské Černomořské flotily, který se po ukrajinském útoku potopil loni v dubnu.

Rusko připojilo Krym ke svému území v roce 2014. Ukrajina a většina zemí světa tuto anexi neuznává o nich víc, než při nynější invazi čerstvé připojení čtyř regionů na východě Ukrajiny.

Část Kerčského mostu se po explozi zřítila. Putin nařídil vyšetřování

Most vedoucí z Ruska přes Kerčský průliv na Krym byl slavnostně otevřen v květnu 2018. Sám Putin přijel na otevření v nákladním voze, čímž dal světu jasný signál, že poloostrov po anexi patří Rusku.

Při zahájení stavby v roce 2016 označil Putin spojení s Ruskem za historickou misi. K výbuchu došlo jen den po sedmdesátých narozeninách ruského vůdce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video