Quim Torra na zasedání katalánského parlamentu, kde byl zvolen katalánským...

Quim Torra na zasedání katalánského parlamentu, kde byl zvolen katalánským premiérem (14.5.2018) | foto: AP

Nový katalánský premiér žádá Madrid, aby ukončil správu nad regionem

  • 21
Nový katalánský premiér Quim Torra v úterý vyzval ústřední vládu v Madridu, aby ukončila přímou správu nad Katalánskem. Tu zavedla po loňském pokusu předchozí regionální vlády o vyhlášení nezávislosti. Torra zároveň řekl, že prvním cílem jeho kabinetu bude usilovat o dialog s Madridem.

„Prosím, stanovte termín a místo (k setkání),“ řekl Torra na tiskové konferenci v Berlíně, kde se sešel se svým předchůdcem Carlesem Puigdemontem, jehož stíhá španělská justice.

Torra, který by měl být do funkce uveden patrně koncem týdne, v úterý v místním rozhlase mimo jiné řekl, že bude bojovat za obnovení katalánského ministerstva zahraničí. Ministerstvo vytvořila regionální vláda v lednu 2016, podle Madridu ale v rozporu se španělskou ústavou. Ta rozděluje kompetence mezi centrální vládu a autonomní regiony, ale mezinárodní vztahy či obrana spadají výlučně do kompetence Madridu.

V Berlíně Torra s Puigdemontem hovořil o složení nové katalánské vlády, v níž chce mít podle deníku La Vanguardia i tři exministry obviněné ze vzpoury. Dva z nich - Jordi Turull a Josep Rull - jsou kvůli tomu ve vazbě a třetí - Lluís Puig - je v Bruselu. Loni v říjnu tam uprchl s Puigdemontem.

„Doufám, že se tahle možnost nenaplní. Je zřejmé, že osoby, které jsou ve vazbě či na útěku před justicí, nemohou vykonávat úřad ministra,“ uvedl v pondělí zástupce španělské vlády v Katalánsku Enric Millo. Podle deníku El Nacional chce zatím Torra místo nepřítomných ministrů pověřit vedením příslušných resortů zástupce.

Španělská kontrola

Ustanovením nové katalánské vlády má přímá správa Madridu vypršet automaticky. Španělský premiér Mariano Rajoy ale upozornil, že ji opět může obnovit, pokud se nový kabinet bude dopouštět protiústavních činů. Podle dosavadních Torrových výroků přitom hrozí, že se to může stát velmi brzy. Nový regionální premiér již uvedl, že hodlá pokračovat v Puigdemontově linii. Puigdemont čelí za snahy o odtržení Katalánska od Španělska obvinění ze vzpoury.

K pokračování přímé správy už vyzval Albert Rivera, lídr strany Ciudadanos, díky níž má španělská vláda většinu v parlamentu a která je nyní v průzkumech nejsilnější španělskou stranou. Premiér Rajoy se s Riverou setká ve čtvrtek, v úterý už jednal o Katalánsku s šéfem socialistů Pedrem Sánchezem. Shodli se, že budou „bránit ústavní pořádek“ proti „extrémnímu a xenofobnímu“ kurzu katalánského premiéra Torry. Tedy že zakročí, pokud nová katalánská vláda bude porušovat ústavu.

Španělská vláda převzala v bezprecedentním kroku správu Katalánska loni koncem října kvůli snahám vedení tohoto regionu o nezávislost, rozpustila regionální parlament a vyhlásila do něj volby. Ty v prosinci opět vyhráli separatisté. Správa má trvat, dokud nebude ustavena nová katalánská vláda a dokud toto ustavení nevyjde v úředních věstnících (podrobnosti najdete v tomto článku). 

Katalánský parlament zvolil premiéra, sesazeného Puigdemonta střídá Torra:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video