Dobrovolník hlídá vstup do  bytového domu v čínském městě I-čchang. (10. února)

Dobrovolník hlídá vstup do bytového domu v čínském městě I-čchang. (10. února) | foto: Reuters

Podle expertů jsou karantény účinné. Ale jen když je lidi dodržují

  • 14
Rozsáhlé karantény mohou být účinným opatřením proti šíření nového typu koronaviru. Lidé ale musí jejich opatření skutečně dodržovat. Tvrdí to vědci oslovení americkou zpravodajskou stanicí CNN. Podobný názor zastává i český vědec Jan Kulveit. Podle něho není vyhlášení karantény jen populistické gesto politiků.

Podle Kulveita je nyní klíčové zajistit, aby již infikovaní lidé nakazili co nejméně dalších jedinců. Pokud jeden nemocný nakazí v průměru více než jednoho dalšího člověka, vyhrává koronavirus. Pokud je toto číslo menší než jedna, vyhráváme my, říká expert, který působí v Institutu pro budoucnost lidstva při  britské Oxfordské univerzitě. 

Zásadním krokem je také zpomalit import nemoci do země. „Dobrá otázka je, jak to udělat nejlevněji a s nejmenšími škodami pro normální život,“ konstatuje Kulveit.

Česká vláda v úterý kvůli šíření nového typu koronaviru rozhodla o zákazu akcí nad sto účastníků a do odvolání uzavřela všechny typy škol s výjimkou mateřských. Český vědec vnímá tato opatření jako správná.

Ke snížení počtu přenosů je podle něj nyní nutné co nejrychleji najít lidi nakažené nemocí COVID-19 a minimalizovat tím dobu, kdy tito lidé infikují ostatní. 

Důležité je také omezení vzájemných kontaktů mezi lidmi. „Čím těsnější kontakt, tím hůř. V příštích týdnech proto budeme muset trochu upravit, co děláme, a u spousty aktivit se ptát – skutečně je tak důležité tam jít? Stát může něco zakázat a předejít situacím, kdy by si lidé nemohli moci vybrat (školy). Velkou roli mají i zaměstnavatelé,“ píše český expert.

„Ke snížení rizika kontaktů přispívá i mytí rukou. Roušky nejsou dostupné, více by se ale dalo propagovat mytí povrchů, na které umytýma rukama saháme, a omezení kontaktu rukou s nosem, ústy a očima,“ dodává Kulveit.

Za účinné považuje karantény i mikrobiolog Simon Clarke z univerzity v britském Readingu, jehož názory cituje televize CNN. „Pokud bude dodržována přísná karanténa, je možné virus zastavit a zabránit jeho úniku z dané oblasti,“ říká Clarke. Připouští nicméně, že pro úřady je složité přinutit lidi, aby necestovali.

„O tom, že nelze zabránit lidem v cestování, svědčí tisícileté zkušenosti. Kvůli lodní přepravě zboží po světě se dostal do Velké Británie dýmějový mor a stejně tak povolení leteckých cest po světě umožňuje šíření současných nemocí,“ dodává.

Aby byla preventivní opatření účinná a lidé se jimi řídili, musí být přiměřená a časově omezená v souladu se závažností situace. „Efektivita každé karantény závisí vždy na ochotě lidí ji dodržovat,“ říká podle CNN Elena Crespiová z Mezinárodní federace lidských práv.

Stát kvůli koronaviru zavřel školy, ruší hromadné akce nad sto lidí

Otázky ohledně efektivnosti karantén se objevily poté, co Čína uzavřela města Wu-chan. Epidemie koronaviru zasáhla i přilehlou provincii Chu-pej, a tak zamezila pohybu více jak 60 milionům lidí. Přesto se virus rychle rozšířil i do dalších částí Číny a následně i světa. 

Podle výzkumu zveřejněného minulý týden v odborném časopisu Science cestovní omezení ve Wu-chanu jen na čas oddálily nevyhnutelné, neboť virus se mezitím už dostal do Pekingu či Šanghaje, které stále umožňovaly mezinárodní cesty. 

Vědci stojící za výzkumem tvrdí, že k zabránění šíření koronaviru je především nutné zamezit přenosu mezi lidmi, kterého lze docílit větším veřejným povědomím o nákaze, izolací nemocných lidí nebo častým mytím rukou. Bez těchto opatření jsou cestovní restrikce neúčinné. 

K celostátní karanténě, která zasáhne více než 60 milionů lidí, přistoupila v pondělí Itálie. Řada evropských zemí včetně Česka též zavádí přísnější opatření, např. rušení všechny hromadných akcí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video