Radovan Karadžič v soudní síni.

Radovan Karadžič v soudní síni. | foto: Reuters

Karadžič žádá odklad procesu o 14 171 pracovních hodin. Chce studovat spis

  • 13
Bývalý vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžič požádal haagský tribunál pro bývalou Jugoslávii o desetiměsíční odklad svého procesu. Chce se prý dobře seznámit s obsáhlým spisem obžaloby a "náležitě se připravit". Soud by měl začít během několika týdnů.

Karadžič čelí v Haagu jedenácti bodům obžaloby včetně genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti spáchaných během bosenské války v letech 1992 až 1995. - přečtěte si Soud s Karadžičem je připraven. Není ale jasné, kdy začne

Od konce konfliktu se skrýval, dopaden byl až loni. Srbští policisté ho zatkli na kraji Bělehradu, kde žil pod falešnou identitou jako alternativní léčitel Dragan Dabič.

14 171 pracovních hodin

Karadžič se u haagského Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) hájí sám, k ruce má osm pomocníků. Dnes soudu napsal, že jeho týmu bude trvat deset měsíců (konkrétně 14 171 pracovních hodin), než se na přelíčení připraví.

"Obžaloba neukázala vážný zájem na podstatném zmenšení rozsahu tohoto megasoudu," napsal Karadžič. Konkrétně prý se svým týmem musí z tohoto důvodu zpracovat 591 315 stran dokumentů. Dalších téměř pět a půl tisíce hodin stráví "rozhovory se svědky, konzultacemi s odborníky a přípravou úvodního projevu".

Radovan Karadžič zdržuje. I když do prohlášení napsal, že něco takového vůbec nemá v úmyslu. Prý nemůže nic jiného dělat, neboť soud mu nedal příležitost se na proces náležitě připravit.

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii má všechny případy uzavřít do konce roku 2010, odvolací kauzy do konce roku následujícího. Předpokládá se ale, že OSN tribunálu umožní Karadžičův proces dokončit.

Tři podoby Radovana Karadžiče

Radovan Karadžič byl předákem bosenských Srbů a spolu s někdejším velitelem bosenskosrbských vojáků Ratkem Mladičem je považován za jednoho z nejhorších zločinců bosenské války. Tedy konfliktu, během něhož zemřelo nejméně sto tisíc lidí.

Haag ho bude soudit i za pravděpodobně nejotřesnější kapitolu války: za genocidu ve východobosenské Srebrenici v roce 1995. Během několika červencových dní roku 1995 tam bosenskosrbští vojáci a členové polovojenských skupin vyvraždili osm tisíc muslimských mužů a chlapců. Byla to nejhorší genocida v Evropě od druhé světové války. Generál Mladič je pořád na útěku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video