Kanadský zubní technik Gabriel Wortman, který zabil 22 lidí, na archivním...

Kanadský zubní technik Gabriel Wortman, který zabil 22 lidí, na archivním snímku. | foto: Profimedia.cz

Andělský zubní technik a dobrý soused. Kanaďané nechápou motiv střelce

  • 239
Muž, který o víkendu zabil v kanadském Novém Skotsku nejméně devatenáct lidí, byl typickou ukázkou člověka, do něhož by jeho blízké okolí neřeklo, že se vydá vraždit. Zubního technika Gabriela Wortmana popisují jako hodného a milého muže, který kdysi nezištně pomohl pacientce s rakovinou. Jeho spolužáci ovšem vzpomínají i na jeho fascinaci zbraněmi a těžké časy ve škole.

V převleku za policistu unikal skutečným strážcům zákona téměř dvanáct hodin. Dopadli ho až na čerpací stanici 30 kilometrů od Halifaxu. Poté, co zabil nejméně devatenáct lidí, nakonec také zemřel. Okolnosti jeho smrti zatím nejsou úplně jasné.

Proč jednapadesátiletý Gabriel Wortman vraždil, policie zatím neví. A střípky možného motivu zatím nepřinesly ani výpovědi mužových známých a přátel. Podle nich to byl velmi milý člověk, který se snažil pomáhat ostatním. Provozoval dvě kliniky v Dartmouthu a Halifaxu. 

Podle jeho bývalé pacientky byla na „place“ vždy vlídná a přátelská atmosféra plná vtípků. „Jsem v šoku, abych řekla pravdu. On byl tím posledním, na koho byste teď pomysleli. Ale to říkají lidé vždy, když se něco takového stane,“ uvedla žena pod podmínkou anonymity pro server The Chronicle Herald.

Před šesti lety oběhla místní média zpráva, že Wortman zdarma spravil chrup pacientce s rakovinou. Vděčná žena ho tehdy nepřímo označila za anděla. Sousedé ho popisují jako „dobrého souseda, ochotného a velmi milého muže“, zdatného mechanika a tesaře.

Oblíbeného lékaře nicméně podle jeho kamaráda ze střední školy Pierra Littlea fascinovaly vzduchovky a na tehdejší dobu měl doma vzácné kousky. Sbíral také odstavená policejní auta, která opravoval. V jednom z nich se v sobotu zřejmě vydal zabíjet.

„Je to jedna z těch stereotypních situací, kdy lidé říkají: ‚Byl to takový tichý a přátelský chlapec,‘“ říká také Wortmanův bývalý spolužák Scott Agnew s tím, že lidé nikdy neví, co se děje v hlavách ostatních.

Také kanadská televizní hvězda Candy Palmaterová poodhalila, že milovník kapely Pink Floyd a motocyklů pod povrchem zřejmě za studií nebyl právě spokojený. „Hned jsem věděla, že potřebuje přítele, tak jsem se s ním začala bavit. Většina mých přátel ho neměla ráda, ale mě to nezajímalo,“ vzpomíná.

„Vždy jsem měla pocit, že se necítí dobře ve vlastním těle, ale říkala jsem si, že se s věkem stane sám sebou. Měl v sobě smutek, ale šokovalo mě, že ublížil tolika lidem. Nevím, jaký byl jeho dospělý život, ovšem na univerzitě k němu lidé nebyli milí. Byl trochu jiný stejně jako já,“ dodává s tím, že se stával terčem vtipů ostatních.

Policie podle stanice CBC věří, že vrah jednal sám a že nešlo o teroristický útok. Wortman na oběti útočil u nich doma, některé domy pak zapálil. Policisté mají podezření, že přinejmenším první oběť byla záměrná. Komisařka Brenda Luckiová uvedla, že měl pachatel na začátku zřejmě konkrétní motiv, ale postupně se čin proměnil v náhodné vraždění. 

Střelec při nejhorším útoku v dějinách Kanady zabil nejméně 16 lidí

Část svých obětí totiž vůbec neznal. Mezi šestnácti mrtvými je například učitelka Lisa McCullyová nebo policistka Heidi Stevensonová, která byla ve službě třiadvacet let, píše server Global News

„Heidi vyslyšela volání povinnosti a sama přišla o život, když chránila životy těch, kterým sloužila. Sešla jsem se s její rodinou a nemám slov pro popis té bolesti. Dvě děti ztratily matku a manžel svou ženu. Rodiče přišli o dceru a nesčetně dalších o skvělou přítelkyni a kolegyni,“ napsala policistka Lee Bergemanová na Facebooku policie s dovětkem, že kromě rodiny Stevensonové teď truchlí i mnoho dalších.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video