Nepálský Šerpa Kami Rita na snímku z roku 2018. | foto: AP

Po 27. na vrcholu Everestu. Nepálský Šerpa Kami Rita překonal vlastní rekord

  • 2
Nepálský Šerpa Kami Rita ve středu ráno po sedmadvacáté vystoupil na vrchol nejvyšší hory svět Mount Everest. Překonal tak svůj rekord a zároveň rekord svého krajana Šerpy Pasanga Davy, který na horu vylezl v neděli. Tou dobou byl Rita už na cestě. Agentura AFP zároveň uvedla, na Everestu zemřel moldavský horolezec.

Třiapadesátiletý Rita svůj první úspěšný výstup na Everest absolvoval v roce 1994.

„Ano, Kami Rita vystoupil na Sagarmatha (nepálský název Everestu) po sedmadvacáté,“ potvrdil úředník ministerstva cestovního ruchu Bigjan Koirala. Šerpa se na vrchol dostal v 8:30 ráno (4:45 SELČ) spolu s cizincem neupřesněné národnosti, uvedl manažer společnosti Seven Summit Treks, která Ritu zaměstnává.

Nepálský Šerpa vyrovnal rekord výstupů na Everest. Byl tam šestadvacetkrát

Nepál v letošním roce vydal rekordních 478 povolení k výstupu na Mount Everest, přičemž každý z horolezců je zpravidla doprovázen nejméně jedním průvodcem. To vyvolává obavy z příliš zaplněné trasy, což v minulých letech vedlo k některým úmrtím horolezců. Jarní lezecká sezona na Everestu připadá na březen až květen.

Agentura AFP ve středu ale oznámila, že na Everestu zemřel moldavský horolezec, čímž se počet obětí v této sezoně zvýšil na pět. „Zemřel v táboře ve tři hodiny ráno,“ uvedl bez dalších podrobností místní úředník.

Letos do nepálského státního rozpočtu jen z výstupů na nejvyšší horu světa putuje na pět milionů dolarů (přes 108 milionů korun).

Horu vysokou 8 849 metrů jako první zdolali Novozélanďan Edmund Hillary a jeho kolega Šerpa Tenzing Norkej v roce 1953. Od té doby se na vrchol dostalo více než 11 000 lezců, asi 320 jich na svahu Everestu zahynulo.

8. května 2022

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video