Kambodžské děti si hrají u Pol Potova hrobu v Anlong Vengu.

Kambodžské děti si hrají u Pol Potova hrobu v Anlong Vengu. | foto: Daily Telegraph

Kambodža láká turisty na hrob vůdce Rudých Khmerů

  • 7
Kambodžská vláda rozhodla o památkové ochraně hrobu diktátora Pol Pota, jehož brutální režim si vyžádal bezmála dva miliony životů. Chráněnou turistickou atrakci chce udělat i z dalších míst ve městě Anlong Veng, které bylo poslední baštou Rudých Khmerů. Věří, že i díky tomu letos do země přiláká tři miliony turistů.

Anlong Veng, vzdálený asi 300 kilometrů severně od hlavního města Phnom Penh, připadl vládním silám v roce 1998 po téměř 20 letech bojů.

Režim Rudých Khmerů, během nějž bylo zabito nebo zemřelo na následky nemocí a podvýživy zhruba 1,7 milionu Kambodžanů, byl svržen v roce 1979. Zbývající partyzáni ale dál bojovali v džunglích. Anlong Veng byla jejich poslední pevnost.

Místodržitel provincie Yim Phana řekl, že 14 chráněných památek zahrnuje domy vůdců Rudých Khmerů, sklad munice a Pol Potův hrob. Někdejšího krutovládce drželi před smrtí v domácím vězení jeho vlastní lidé, kteří se báli dalších čistek.

Město Anlong Veng v současnosti spojují kvalitní cesty s nedalekými paláci Angkor, významnou památkou Thajska a Kambodže. Kambodža si dala za cíl přilákat letos tři miliony turistů. V roce 2009 navštívilo zemi na jihovýchodě Asie přes dva miliony cizinců.

Kambodža, Anlung Veng

Mapu zvětšíte kliknutím. Zdroj: Mapy © Google


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video