Rekordní přívaly dešťů v Kalifornii vzkřísily jezero Manly. Vzniklo na dně...

Rekordní přívaly dešťů v Kalifornii vzkřísily jezero Manly. Vzniklo na dně Badwater Basin – nejníže položeného místa v Severní Americe. (25. února 2024) | foto: Reuters

Mimořádný úkaz v Kalifornii. Vyprahlé dno Údolí smrti se změnilo v jezero

  • 53
Rekordní přívalové deště, které se v posledních šesti měsících proháněly nad Kalifornií, způsobily výjimečný přírodní úkaz. Po mnoha letech vytvořily jezero Manly v nejsušším místě státu – Údolí smrti. Vodní plocha láká davy návštěvníků, kteří ji využívají k radovánkám.

Jezero se objevilo na dně Badwater Basin – nejníže položeného místa v Severní Americe.

Strážci parku i vědci označují jev za jeden z vůbec nejpozoruhodnějších. Dokazuje, že poušť není pustá a vyprahlá, ale dynamická a tvoří domov mnoha složitým a živým ekosystémům. „Tohle je poušť, která má vitalitu,“ řekl Mason Voehl, výkonný ředitel neziskové organizace Amargosa Conservancy.

Kalifornii zasáhla atmosférická řeka. Po bouři je téměř milion lidí bez proudu

Od začátku února se do parku sjíždějí davy lidí a trhají rekordy návštěvnosti. Na silnicích v rezervaci stojí kolony aut a parkoviště jsou přeplněná. Návštěvníci se v jezeře brodí, plaví se na kajacích a paddleboardech.

„Je to úžasné,“ řekla návštěvnice parku Inta Malisová, která přijela s manželem Derickem z Arlingtonu ve státě Virginie.

„Když jsem si jako dítě představovala Údolí smrti, myslela jsem si, že je to jen velké hluboké pískoviště,“ dodala Malisová. „Jezero do této představy vůbec nezapadalo.“

Samotné jezero je hluboké asi dvacet centimetrů. Voda je nasáklá tisíci let starými minerály, jež zapříčiňují asi pětkrát vyšší slanost, než má oceán. V odrazu jezera se tyčí pohoří Panamint Mountains s vrcholem Telescope Peak.

Jezero Manly se objevilo v menší rozloze také v roce 2005. Nyní se odborníci domnívají, že se po deštích zvětšilo. Je efemérní, tedy vzniká pouze při vyšším množství srážek a není trvalé. Podle odborníků se již zmenšuje a po oteplení vyschne úplně.

Badwater Basin

Badwater Basin

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video