Připoutali mě za ruce a nohy k železné tyči a točili se mnou jako s kuřetem na grilu, říká Hadžudž dnes.

Připoutali mě za ruce a nohy k železné tyči a točili se mnou jako s kuřetem na grilu, říká Hadžudž dnes. | foto: Profimedia.cz

Kaddáfího muži mě mučili, říká palestinský lékař

  • 54
Palestinský lékař Ašraf Hadžudž nic nespáchal, ale strávil osm let v libyjském vězení. Skončil tam po vykonstruovaném procesu. Společně s pěti zdravotními sestrami z Bulharska ho odsoudili k trestu smrti za to, že se čtyři sta dětí nakazilo virem HIV.

Teď je třetí měsíc na svobodě. Hlavně díky intervenci Bulharska a zemí EU. "Věřil jsem, že svoboda přijde, vždyť jsem nevinný," řekl v rozhovoru pro MF DNES muž, který zažil mučení v Kaddáfího žaláři.

Jak se vám vede na svobodě?
Je to těžko uvěřitelný zázrak. A není to snadné. Žijeme ve vzduchoprázdnu, nic nemáme. Bydlím v hotelu, kde si ani nemůžu sám uvařit kávu. Zasloužíme si ještě pomoc, jinak to nezvládneme.

V jakých podmínkách jste v libyjském vězení žil?
Měsíce jsem trávil všechny dny a noci na kolenou, s rukama spoutanýma za zády. Jakmile mi hlava klesla únavou, dostal jsem kopanec. Vysvlékli mě do naha a mučili mě elektrošoky do genitálií.

Připoutali mě za ruce a nohy k železné tyči a točili se mnou jako s kuřetem na grilu. Týrali mě hladem, pouštěli na mě psy, jen abych se přiznal, že jsem udělal něco, co bych nikdy neudělal.

Podepsal jsem i horší věci

Jak si vysvětlujete to, co se stalo?
Měli jsme smůlu, byli jsme na špatném místě ve špatný čas. Libye potřebovala obětní beránky, rukojmí na výměnu kvůli útoku na americké letadlo Panam nad Lockerbie a my jsme byli po ruce. Mohlo se to stát komukoli jinému, bohužel se to stalo nám.

Máte zdravotní problémy?
Ano, špatně spím, často se mi ta doba vrací v hrozných snech, ze kterých se naštěstí vždycky vzbudím.

Syn libyjského vůdce Kaddáfího nedávno připustil, že vás mučili elektrickými šoky.
Dělá to proto, aby si udobřil Evropu, aby dostal peníze, měl kontrakty. Pokud chce učinit spravedlnosti zadost, musí nás obvinění zbavit soud, který nás odsoudil. Pořád jsme odsouzeni za něco, co jsme neudělali.

Hadžudž v libyjském vězení.
Chystáte se žalovat Libyi za mučení, celkovou újmu, kterou vám způsobila. Prý chcete svůj případ přednést na půdě OSN?
... Uvidíte, až nastane správný čas.

Podepsal jste před svým propuštěním prohlášení, že mimo jiné nebudete od Libye žádat kompenzace?
Ano, něco takového jsem podepsal, ale předtím jsem tam podepsal ještě horší věci.

Chci se naučit bulharsky

Nevadí vám, že Evropa teď pomáhá Libyi v návratu mezi standardní země, podepisuje s ní zbrojní dohody?
Můj názor je, že s takovým režimem by se jednat nemělo. Ať si Evropa a celý svět s Libyí dělá různé dohody, prodává jí zbraně, ale nejdřív by měla provést chirurgický řez do tamního stavu lidských práv. EU má morální povinnost to udělat.

Je pravda, že se o vás chystá hollywoodský film?
Ano, a je to dobře. Celý svět se musí dozvědět pravdu, že jsme nic neudělali. Měla by proběhnout mezinárodní konference, na které budou předloženy důkazy, že jsme virem HIV nikoho úmyslně nenakazili, že nákaza byla v nemocnici už dávno před naším příjezdem.

Prý se budete ženit...
Ano, za dva měsíce. S Olyou jsme se potkali přes společného známého krátce po mém propuštění. Hodiny jsme prochodili po Sofii, povídali si, jako kdybychom se znali léta. A pak jsem ji požádal o ruku. Řekla ano.

Co chcete nyní dělat?
Chci se naučit pořádně bulharsky. Domluvím se, ale potřebuji lepší znalost kvůli práci. Chci dokončit svá medicínská studia, stát se chirurgem, založit rodinu, mít děti, domov. Ztratil jsem osm let života, teď nesmím ztratit už ani minutu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video