Šéf polské vládní strany Právo a Spravedlnost Jaroslaw Kaczynski na mítinku ve...

Šéf polské vládní strany Právo a Spravedlnost Jaroslaw Kaczynski na mítinku ve Varšavě (13. prosince 2015) | foto: Reuters

Prémie dáte charitě, vyzval Kaczyňski ministry, aby uklidnil naštvané Poláky

  • 29
Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost navrhla výrazně osekat platy zákonodárců. Šéf partaje Jaroslaw Kaczyňski navíc vyzval ministry, aby se vzdali prémií a darovali je na charitu. Národ má totiž stále v paměti prémie, které loni ministři inkasovali, a popularita strany od té doby klesá.

Rozdávání prémií na ministerstvech už málokoho překvapí. Loňská výše ministerských bonusů však Poláky naštvala. Řada ministrů dostala na konci roku k platu ještě prémie ve výši kolem 15 tisíc eur, tedy asi 380 tisíc korun. To je asi patnáctinásobek průměrné měsíční mzdy v Polsku, poznamenala agentura Reuters.

A Poláci nezapomínají. Popularita euroskeptické strany klesá a lídr Kaczyňski se snaží situaci před blížícími se volbami zvrátit. Rozhodl, že od teď budou politici nakládat s penězi skromněji. Zajistit by to měl chystaný zákon, který by  platy poslanců i senátorů snížil o pětinu.

„Do politiky nevstupujeme pro peníze,“ připomněl svůj slib voličům Kaczyňski.„Společnost si to velmi dobře pamatuje... a proto očekává skromnost ve veřejném životě,“ uvedl na čtvrteční tiskové konferenci ve Varšavě.

Bývalá předsedkyně vlády Beata Szydlová, která loni na konci roku odměny v tichosti rozdávala nejen ministrům, ale i státním tajemníkům a sobě samé, navíc k vyostřené situaci ve veřejné sféře přispěla výrokem, že peníze politikům patří. „Zasloužili jsme si je,“ komentovala věc v Sejmu.

Stranu letos čekají volby do místních zastupitelstev a příští rok parlamentní volby. PiS by aktuálně dalo hlas 28 procent voličů, což je o 12 procentních bodů méně než minulý měsíc. Průzkum probíhal v době poté, co proběhly rozsáhlé protesty kvůli pokusu zpřísnit zákony o potratech či diplomatická roztržka s Izraelem a Spojenými státy kvůli zákonu o holokaustu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video