Mexiko se potýká s největším suchem za posledních šedesát let (31.8.2009)

Mexiko se potýká s největším suchem za posledních šedesát let (31.8.2009) | foto: Profimedia.cz

K Mexiku se blíží hurikán, mohl by pomoci rekordně vyprahlé zemi

  • 1
Mexiko čeká v příštích 72 hodinách nápor hurikánu Jimena. Ten by měl udeřit nejdřív na jihu Kalifornského poloostrova. I přes riziko záplav a sesuvů půdy může zemi trochu ulevit, Mexiko se totiž potýká s největšími suchy za posledních šedesát let a ztráty v zemědělství jdou do desítek milionů dolarů.

Národní konfederace pro venkov (CNC) před několika dny oznámila, že se Mexiko kvůli naprostému nedostatku vláhy "nachází na hranici historické potravinové krize".

Vláda tvrdí, že kupříkladu pěstitelům obilí sucho způsobilo ztrátu ve výši patnácti milionů dolarů, podle CNC jsou ale čísla mnohonásobně vyšší. Osmimilionové manko zaznamenali chovatelé dobytka, sucho zabilo podle úřadů až padesát tisíc zvířat.

Jakkoli se údaje jednotlivých organizací liší, v jednom se shodnou všichni: v zemi panuje největší sucho za desítky let. Dosavadní úhrn srážek za letošní rok je dokonce o osmnáct procent nižší než sedmdesát let staré historické minimum.

Vláda plánuje spustit program, který by do zdevastovaného zemědělství "napumpoval" až dvaapadesát milionů dolarů. Drobní zemědělci se ale i tak obávají o živnost a vládním návrhům moc nevěří.

"Nemůžeme přijít o sklizeň, žijeme jen z toho, co vypěstujeme. Co bude s našimi rodinami a dětmi?" bojí se pěstitelé v jedné z nejhůře zasažených oblastí Hidalgo.

Hurikán by mohl vyprahlé zemi trochu ulevit

Pomoci by paradoxně mohl blížící se hurikán Jimena. Teď má sílu čtyři na pětistupňové Saffir-Simpsonově škále, jeho větry vanou rychlostí 220 kilometrů v hodině, v nárazech až 270. Oko se nachází asi 400 kilometrů jihozápadně od mexického pobřeží a pohybuje se na severovýchod rychlostí asi 15 kilometrů za hodinu.

Lidé sledují s obavami mraky nad pláží Cabo San Lucas v severozápadním Mexiku (31.8.2009)

Lidé sledují s obavami mraky nad pláží Cabo San Lucas v severozápadním Mexiku (31.8.2009)

V následujících dvaasedmdesáti hodinách by měl zasáhnout západní pobřeží Mexika a Kalifornský poloostrov. Pokud nezeslábne, bude ničit, varovaly mexické úřady. Chystá se preventivní evakuace asi deseti tisíc lidí.

Meteorologové upozorňují, že hurikán přinese prudké deště. Mohou způsobit záplavy a sesuvy půdy. Ale pokud Jimena zeslábne nebo nezasáhne Mexiko tak prudce, mohla by zoufale vyprahlé zemi opravdu pomoci.

Jimena je druhým hurikánem letošní sezony ve východní části Tichomoří. V červnu stejnou oblast zasáhl hurikán Andrés, který zaplavil Acapulco a vyžádal si jeden lidský život.

Hurikán Jimena

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video