Přístroje zaznamenaly otřesy 4,7 stupně Richtera. Ilustrační foto

Přístroje zaznamenaly otřesy 4,7 stupně Richtera. Ilustrační foto | foto: ČTK/AP

Jihovýchod Anglie vzbudilo slabé zemětřesení

  • 3
Pod ještě spícími obyvateli jihovýchodní Anglie se ráno rozklepaly postele. Oblast Folkestone v hrabství Kent zasáhlo zemětřesení o síle 4,7 stupně Richterovy škály. Lidi vyděsilo a poškodily telefonní linky a několik budov.

Na některých místech popraskaly zdi, ze střech se zřítily komíny, nefungují telefony a byly přerušeny dodávky elektrického proudu a plynu. Nikdo ale nebyl zraněn.

Otřesy byly podle svědků citelné po dobu asi deseti až 15 sekund asi kolem čtvrt na devět místního času (09:15 SELČ).

Epicentrum zemětřesení se nacházelo nedaleko vjezdu do Eurotunelu, který spojuje Velkou Británii s Francií, železniční dopravu v něm to ale nijak neovlivnilo.

"Zrovna jsem ležel v posteli a bylo to, jako by někdo vedle mě vstal z postele. Pak jsem slyšel praskání, které nabíralo na síle," řekl svědek z Canterbury, které leží přibližně 100 kilometrů na jihovýchod od Londýna.

"Bylo to, jako když mi někdo skáče po posteli," dodává.

Po celém světě jsou ročně zaznamenány tisíce takových zemětřesení, nicméně ve Velké Británii jde o ojedinělý jev.

Nejsilnější zemětřesení Británie zažila v roce 1931, kdy se země pod Severním mořem zachvěla otřesy odpovídajícími více než šesti stupňům Richterovy škály.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video