Jihokorejci odmítli ženu coby premiérku

  • 6
Jihokorejský parlament odmítl potvrdit v premiérské funkci vůbec první ženu v historii země. Dvaašedesátiletou bývalou děkanku univerzity Čang Sang navrhl do čela politicky neutrální vlády prezident Kim Te-džung. Před nacházejícími volbami vyměnil celkem sedm ministrů. Polanci odmítli Čang Sang poté, co byla obviněna ze lži kvůli studiím a spekulacím s nemovitostmi.

Národní shromáždění odmítlo premiérku Čang Sang v poměru 140 ku 100. Jeden poslanec se navíc zdržel hlasování a jeden hlas byl prohlášen za neplatný. Hlasování předcházelo dvoudenní slyšení, během něhož ženu právníci obvinili z vědomé lži.

Parlamentní slyšení se zaměřilo na její profesní životopis, v němž stojí, že bývalá děkanka skutečně získala doktorát na Princetonské univerzitě, kde absolvovala teologický seminář. Poslanci se zabývali i zajímali o nesrovnalosti v účtech jejích investic do nemovistostí.

Na její vrub se také přičítá, že její syn přijal v době, kdy rodina žila ve Spojených státech, americké občanství, aby se vyhnul povinné vojenské službě v Jižní Koreji.

Odmítnutí premiérky znamená porážku pro jihokorejského prezidenta Kima Te-Džunga, který se rozhodl posílit vládu kvůli nadcházejícím prezidentským volbám, plánovanými na prosinec.

Navíc se počátkem srpna konají také doplňující parlamentní volby, během nichž se zaplní 13 prázdných křesel v 273členném parlamentu.

Vládní Demokratickou stranu tisíciletí (MDP) donutila ke změnám prohra v červnovém hlasování do místních zastupitelských orgánů. Opoziční Velká národní strana (GNP) má už nyní v parlamentu 130 křesel, tedy přesnou polovinu, a volby by mohly přesunout moc do jejích rukou.

Podle politologů je důvodem nespokojenosti obyvatel s vládou mimo jiné obvinění dvou prezidentových synů z korupce. Kim Te-džung se proto rozhodl dosavadního předsedu vlády I Han-tonga bývalou děkankou univerzity Čang Sang.

Změny se kromě postu premiéra týkají také ministerstva informací a spojů, kultury a cestovního ruchu, dále ministerstva spravedlnosti, zdravotnictví a sociální péče a ministerstva námořních záležitostí a rybolovu.

Novým ministrem obrany se stal bývalý armádní velitel Lee Džun. Vystřídal Kim Tong-sina, který se stal terčem ostré kritiky po nedávné přestřelce mezi jihokorejskými a severokorejskými vojenskými plavidly.

Při střetu zemřeli čtyři Jihokorejci a 19 jich bylo zraněno. Hlavní vládní i opoziční strana prohlásily, že je ministr obrany za bitvu zodpovědný.

Incident znamenal velkou ránu smířlivé politice jihokorejského prezidenta vůči KLDR a nahrál kritikům prezidenta, kteří mu vyčítají, že dělá příliš velké ústupky, aniž by z toho nějak těžil.

Jihokorejské vládě poprvé šéfuje žena. Premiérkou se stala Čang Sang, dvaašedesátiletá bývalá děkanka univerzity.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video