Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Jihoamerické kartely platí al-Káidě za ochranu kontrabandů kokainu

  • 12
Jihoamerické drogové gangy ukrajují ze svého zisku z prodeje narkotik miliony dolarů, které pak plynou do kapes al-Káidy. Její stoupenci na oplátku chrání důležité pašerácké stezky na severu Afriky, kudy drogy proudí do Evropy. Ze získaných prostředků pak financují teroristické útoky na starém kontinentu.

Jihoamerický kokain dříve do Evropy připlouval po moři a k dealerům se dostával přes španělské a portugalské přístavy. Jenže přísné kontroly donutily mocné kartely změnit pašerácké trasy.

Především Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) posílají narkotika do severní Afriky a Sahelu, odkud pak karavany s horkým zbožím putují přes Saharu až k středomořským břehům. Na dlouhé cestě ale potřebují ochranu.

Afričtí kajdisté by rádi podnikali teroristické útoky

Marxistický FARC proto hledal v oblasti mocného spojence. A našel. Stále sílící organizaci Al-Káida v islámském Maghrebu (AQIM). Ta má na kontě několik únosů západních turistů a kontroluje stále větší oblasti pouště.

Ročenka - události roku 2010 ve fotografiích

„AQIM je nezávislá jednotka al-Káidy a s centrální organizací se nedělí ani o peníze, ráda by ale podnikala vlastní teroristické útoky v Evropě,“ vysvětlil odborník na mezinárodní vztahy Olivier Guitta, proč teroristé lační po financích.

Prostředky by rebelové navíc mohli využívat na rekrutování nových bojovníků. Finance se do kapes kajdistů jenom hrnou. Jen za pomoc kartelům a únosy vyinkasoval AQIM od roku 2007 podle alžírské vlády 130 milionů dolarů.

Bojovníci al-Káidy s kalašnikovy se v současnosti pohybují až u hranice Mali, Nigeru a Mauritánie. Odborníci se proto obávají, že se pro ně oblast stane vedle Somálska a Jemenu novým útočištěm.

Africká oblast, kudy proudí do Evropy jihoamerický kokain


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video