Policie v JAR. Ilustrační foto

Policie v JAR. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Jihoafrický policista zastřelil tříletého chlapce. Myslel, že má zbraň

  • 14
Jihoafrický policista zastřelil v sobotu teprve tříletého chlapce. Myslel, že dítě třímá v rukou pistoli. Až později prý zjistil, že si hrálo s trubkou. Prokuratura ho obvinila z vraždy. Jižní Afrika se potýká s vysokou kriminalitou a prezident Zuma v boji proti ní nedávno přitvrdil - policistům dovolil střílet na kriminálníky jako první.

Policisté údajně pronásledovali v Midrandu poblíž Johannesburgu vůz s podezřelými zločinci. Právě s ním si prý spletli automobil, v němž cestoval malý Atlegang Aphane se svým strýcem a otcem.

Policisté je dostihli v době, kdy vozidlo bylo už zaparkované před domem, v němž žil Aphaneho otec. "Když se (policisté) přiblížili k autu, viděli chlapce držícího trubku a začali střílet. Hoch na místě zemřel," řekl deníku The Sowetan Moses Dlamini, mluvčí Nezávislého úřadu pro stížnosti.

Žádná trubka ani zbraň se ovšem v autě nenašla. "Policisté přijeli k domu ve dvou soukromých autech. Nebyli v uniformách. Vyskočili z vozů a beze slova začali střílet," popsala situaci teta malého chlapce, která byla v době střelby v domě.

Prezident JAR chce snížit kriminalitu

Policie může střílet první

Aphaneho matka si později stěžovala, že policista neukázal žádnou lítost nad zabitím jejího syna. "Nemohla jsem věřit svým očím, když jsem tam přišla. Policista neukázal žádnou lítost. Zaměstnávalo ho lízátko. Přišla jsem k němu a zeptala jsem se, proč zabil mého syna. Podíval se na mě ale tak, jako bych byla blázen."

Podle jihoafrického serveru TimesLive je sobotní tragédie poslední v řadě jiných. Minulý týden policisté údajně zastřelili muže a jeho matku v jejich domě poté, co byli přivoláni k rodinné hádce, píše The Sowetan. Jiní dva policisté, kteří byli opilí a mimo službu, prý nedávno zastřelili obchodníka, jenž chtěl, aby zaplatili.

Vláda v čele s prezidentem Jacobem Zumou se nedávno rozhodla přitvrdit v boji s kriminalitou a policistům povolila "používat smrtící sílu, pokud to bude nezbytné."

V praxi to znamená, že jihoafričtí strážci zákona mohou na potenciální kriminálníky střílet jako první. V zemi totiž vzrostl počet kriminálních činů. Navíc se blíží příští mistrovství světa, které se má v JAR konat příští rok, a některé země se obávají o své hráče. - čtěte Němci si na MS v Jihoafrické republice nejspíš obléknou neprůstřelné vesty

Kriminalita v JAR

Loni zemřelo v JAR násilnou smrtí 18 tisíc lidí. Každý den zahyne při loupežných přepadeních přibližně 50 lidí. Bohatší občané opevňují své domy jako nedobytné pevnosti. Podle policie vzrostl od dubna 2008 do března 2009 počet loupežných přepadení v obchodech o 41,5 procent a počty vykradených domů se navýšily o 27,3 procent.

Midrand, Jižní Afrika

Mapu zvětšíte kliknutím. Zdroj: Mapy © Google


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video