Jihokorejci sledují demilitarizované pásmo, které dělí Jižní Koreu a KLDR. (27. května 2009)

Jihokorejci sledují demilitarizované pásmo, které dělí Jižní Koreu a KLDR. (27. května 2009) | foto: Reuters

Jih Korejského poloostrova se bojí, zvýšil stupeň pohotovosti

  • 45
Kvůli hrozbám KLDR zvýšily jihokorejské a americké jednotky na Korejském poloostrově stupeň pohotovosti. Je nejvyšší od roku 2006. KLDR včera vypověděla dohodu o příměří z roku 1953 a pohrozila jižnímu sousedovi vojenským aktem. V pondělí provedla jaderný test a odpálila od té doby několik raket.

Velení spojených americko-korejských jednotek operujících v oblasti poloostrova dnes zvýšilo stupeň pohotovosti ze třetího na druhý. Ten byl naposledy vyhlášen v roce 2006, kdy Pchjongjang provedl první jaderný test.

Podle mluvčího jihokorejského ministerstva obrany země posílí například práci zpravodajských služeb, vzroste počet zpravodajských analytiků a letectvo bude vyrážet na více hlídek. Armáda podle agentury AP také navýšila počet "lidí a výzbroje" podél svých hranic.

Spornou námořní hranici na západě poloostrova nově střeží jihokorejský torpédoborec, posílená artilerie a větší množství protiraketových střel. Vyšší stupeň pohotovosti se týká 670 tisíc jihokorejských vojáků a necelých třiceti tisíc členů americké armády.

Jihokorejští vojáci směřují na vojenské cvičení poblíž demilitarizované zóny v Padžu. (28. května 2009)

Severní Korea ve středu pohrozila, že zaútočí na americké a jihokorejské lodě, které by se pokoušely zastavit její plavidla a kontrolovat, zda na nich nejsou zbraně hromadného ničení. Vypověděla rovněž dohodu o příměří, která v roce 1953 ukončila korejskou válku. - přečtěte si KLDR hrozí Jižní Koreji vojenskou akcí. Příměří z roku 1953 už neuznává

Situace se vyhrotila ale už v pondělí, kdy Pchjongjang provedl podzemní jaderný test a následně odpálil zkušebně rakety krátkého doletu. Zkoušky odsoudil celý svět a Rada bezpečnosti OSN připravuje novou rezoluci.

Podle jednoho z nejmenovaných diplomatů se RB ve středu shodla, že KLDR musí čelit novým sankcím. Mezi ně by mohl patřit například zákaz dovozu a vývozu všech zbraní, zmrazení bankovních účtů či zákaz cestovaní pro představitele režimu. Pchjongjang ale čelí restrikcím už léta a nijak ho to neodradilo od opakovaného řinčení zbraněmi.

Severní Koreou se nejvíce cítí ohrožena právě Jižní Korea, která po Korejské válce uzavřela se svým sousedem jen dohodu o příměří a je prakticky s Pchjongjangem stále ve válečném stavu. - přečtěte si Ani padesát let nestačilo k míru na Korejském poloostrově

Ilustrační mapka


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video