Snímek zachycující nechvalně proslulé ruské žoldáky z Wagnerovy skupiny na...

Snímek zachycující nechvalně proslulé ruské žoldáky z Wagnerovy skupiny na Ukrajině (31. května 2022) | foto: Profimedia.cz

Češi jsou oporou vagnerovců, máme batalion Švejk, zaznělo na Telegramu

  • 303
Ruský oligarcha Jevgenij Prigožin, který před lety založil žoldnéřskou Vagnerovu skupinu, měl údajně prohlásit, že je mezi jeho bojovníky i řada Čechů. Odpověď na dotaz v tomto duchu se objevila na Telegramu. Ve zveřejněné citaci Prigožin také mluví o „batalionu Švejk“. Pravdivost tvrzení, které by nahrávalo ironii jemu vlastní, není možné nezávisle ověřit.

„V České republice máme obrovské množství náborových center. Obecně chci poznamenat, že občané České republiky bojují v řadách Wagner PMC perfektně. A jsme velmi hrdí, že (ne)patří k těm Evropanům, kteří se zbraní v rukou pracují na ochraně zájmů Ruské federace,“ objevilo se na telegramovém účtu, na kterém správci zveřejňují dotazy médií i různých organizací adresované ruském oligarchovi spolu s jeho údajnými odpověďmi.

Jevgenij Prigožin založil Vagnerovu skupinu v roce 2014, přihlásil se k tomu však teprve nedávno. „Děkujeme také Britům, Francouzům, Polákům a Rumunům. Jsme vděční především těm, kteří žijí v bývalých republikách SSSR – Estoncům a Lotyšům. Ještě jednou chci zdůraznit, že Češi jsou opravdu páteří některých jednotek Wagner PMC. Takzvaný ‚český prapor pojmenovaný po Švejkovi‘ dnes funguje v bachmutském směru perfektně,“ dodává účet.

Ukrajinská armáda vytlačila vagnerovce z Bachmutu, Prigožin uznal neúspěch

Pravost údajného Prigožinova tvrzení o přítomných Češích nelze nezávisle ověřit. Sám oligarcha obvykle svá prohlášení zveřejňuje přes tiskové oddělení své cateringové firmy. Členové vagnerovců však aktuálně skutečně bojují u ukrajinského Bachmutu, odkud je například podle listu The Washington Post vytlačila ukrajinská armáda.

Prigožin už také přiznal, že se postup jeho lidem příliš nedaří. Z elitní skupiny bojující po celém světě za ruské zájmy se v poslední době stal zdroj potravy pro děla na Ukrajině a „Putinův kuchař“, jak se Prigožinovi také přezdívá, už měsíce objíždí ruské kriminály a slibuje vězňům svobodu, pokud odejdou do války.

Mezi žoldáky se tak kromě zlodějů a vrahů dostal třeba i muž odsouzený za kanibalismus nebo vězni nakažení infekčními chorobami včetně AIDS či žloutenky. Celkem se na ruské invazi podle dřívějších vyjádření tajných služeb podílí asi osm tisíc vagnerovců, většinu z nich by přitom měli tvořit právě trestanci. Kolik je mezi členy skupiny cizinců, není jasné.

Čech válčící za Rusko: Máme těžké ztráty, ale 9. květen oslavíme v Kyjevě

Na ruské straně barikády už se nicméně několik Čechů objevilo. Za proruské separatisty na Donbase ještě před nynější válkou bojoval například Pavel Botka alias Kavkaz, který za účast na teroristické skupině a za teroristický útok dostal v Praze dvacet let vězení. Dál však „osvobozuje zemi od fašistů“, jak sám řekl, a do Česka nemá v plánu se vracet.

Kvůli zapojení do bojů na Ukrajině byli ke dvaceti letům odsouzeni i Jiří Urbánek a Martin Kantor, o rok víc pak dostal Alexej Fadějev. V minulosti byl z terorismu obžalován také třeba bývalý český voják Erik Eštu, soudy ho však nakonec potrestaly za službu v cizích ozbrojených silách jen podmíněným trestem. Soudy pak stále běží i s dalšími Čechy, kteří se přidali k separatistům.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video