Jemenská televize ukázala, jak vypadalo okolí americké ambasády po útoku islámských radikálů. | foto: Reuters

Jemenci zatkli 30 podezřelých z útoku na velvyslanectví USA

Jemenské úřady zadržely nejméně 30 lidí, kteří zřejmě patří k teroristické skupině Al-Kajda. Jsou podezřelí z účasti na včerejším útoku proti americkému velvyslanectví v metropoli Saná. Skupina Islámský džihád, která se k útoku přihlásila, pohrozila dalšími atentáty proti velvyslanectvím Velké Británie nebo Saúdské Arábie.

Podezřelí byli během uplynulých 24 hodin zadrženi na několika místech po celé zemi a nyní je vyslýchají jemenské úřady společně s americkými specialisty.

Americké velvyslanectví upřesnilo, že při atentátu zahynula jedna americká občanka a její jemenský manžel. Původní zprávy americké oběti vylučovaly.

Útok, který si vyžádal 16 obětí a stejný počet zraněných, nese podle personálu amerického velvyslanectví veškeré znaky operace teroristické sítě Al-Kajda.

Po výbuchu se od ambasády USA v Saná valil hustý dým.K útoku se také již přihlásila skupina islamistických radikálů známá jako Islámský džihád v Jemenu. Ta je podle odborníků na teroristy z Al-Kajdy napojena. 

Budou následovat další útoky
Prohlášení, které tato skupina vydala, hrozí útoky proti dalším zastupitelským úřadům, včetně velvyslanectví Británie, Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů v Jemenu.

"Budeme v útocích pokračovat, dokud jemenská vláda nepropustí z vězení několik našich členů," stojí v prohlášení Islámského džihádu.

Jemenské úřady poodhalily, jak k incidentu došlo. Útok zahájili dva sebevražední atentátníci v autech plných výbušnin. Maskovali se vojenskými uniformami a jejich vozidla vypadala jako auta jemenských bezpečnostních sil.

Jeden z mužů zahájil střelbu poté, co mu ochranka u brány ambasády zakázala vjet přímo k budově velvyslanectví. Právě tam chtěli útočníci automobily odpálit.

Pak následovaly další exploze a střelba. Poškozeny byly nakonec hlavně budovy v okolí velvyslanectví. Všech šest útočníků zahynulo.

. PŘEČTĚTE SI

Exploze u americké ambasády v Jemenu zabila šestnáct lidí

Teroristická síť Al-Kajda letos podnikla proti zahraničním cílům v Jemenu už několik útoků. V březnu se skupina napojená na Al-Kajdu přihlásila ke granátovému útoku na americkou ambasádu, který ale minul cíl a zranil desítku žáků ze sousední školy.

Další útok směřoval proti italskému velvyslanectví, jiné byly namířeny proti západním turistům. USA po jarním útoku na svůj zastupitelský úřad v jemenské metropoli stáhly část svého personálu. Tentokrát Američané k uzavření ambasády nepřistoupili.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video