Fotografie Jeffreyho Epsteina z vazby v roce 2008, kdy byl poprvé obviněn ze...

Fotografie Jeffreyho Epsteina z vazby v roce 2008, kdy byl poprvé obviněn ze sexuálního zneužívání mladistvých na Floridě. | foto: AP

Finančník Epstein obviněný ze zneužívání nezletilých spáchal sebevraždu

  • 263
Finančníka Jeffreyho Epsteina nalezly stráže ve vazební věznici v New Yorku bez známek života. Podle médií spáchal sebevraždu. Za zneužívání nezletilých mu hrozilo až 45leté vězení. Šestašedesátiletý finančník byl obviněn ze zneužívání nezletilých a zprostředkovávání sexu s nimi. Ve vazbě byl po zadržení 6. července držen bez možnosti propuštění na kauci.

Epsteina objevily stráže ve věznici na Manhattanu v New Yorku v 6.38 ráno místního času (zhruba v půl jedné SELČ). Anonymní zdroj pro New York Post uvedl, že se v cele oběsil. Kolem půl osmé místního času jej se srdeční zástavou ještě ve vězeňském stejnokroji převezli do nemocnice, kde se ho již nepodařilo oživit.

Případem už se začal zabývat Federální úřad pro vyšetřování (FBI) i ministerstvo spravedlnosti. „Smrt pana Epsteina vyvolává závažné otázky, které musejí být zodpovězeny,“ uvedl v prohlášení ministr spravedlnosti William Barr.

Epstein byl ve vazbě od července, kdy byl zatčen poté, co v soukromém tryskáči přiletěl do Spojených států z Francie. Zadržován byl bez nároku na propuštění na kauci, a to ve věznici, která je podle BBC považována za jednu z nejstřeženějších v USA. Ve stejném zařízení pobývá například někdejší šéf Trumpovy předvolební kampaně Paul Manafort.

Jeffrey Epstein už se v červenci pravděpodobně o sebevraždu pokusil. Vyšetřovatelé se podle deníku New York Post domnívali, že si mohl zranění na krku způsobit záměrně, aby se dostal z vazby, kterou mu soud nedovolil na kauci opustit

Podle amerických médií byl původ zranění jasný. Dva anonymní zdroje potvrdily newyorské stanici NBC News 4, že zranění si Epstein způsobil sám, další zdroj však uvedl, že není možné vyloučit, že mu je nezpůsobil jiný vězeň. 

Epstein se zabil den poté, co byly v New Yorku zveřejněny dokumenty, které potvrzovaly rozsah jeho zneužívání mladých dívek a žen v Palm Beach v New Yorku a na Panenských ostrovech, kde měl svá sídla. 

Po incidentu byl Epstein pod dohledem a zatím není jasné, jakým způsobem sebevraždu spáchal.

Na Epsteinovu smrt už reagovaly některé z jeho údajných obětí. „Štve mě, že Jeffrey Epstein se nebude muset obětem svého zneužívání postavit u soudu. My musíme s jizvami po jeho činech prožít zbytek života, zatímco on nikdy nepocítí důsledky svých zločinů,“ uvedla Jennifer Araozová, která tvrdí, že ji Epstein znásilnil, když jí bylo 15 let.

Proces měl začít příští rok

Finančník čelil obviněním z nelegálního obchodu se sexem a kriminálního spiknutí. Podle prokurátorů v letech 2002 až 2005 ve svých rezidencích v New Yorku a na Floridě platil za sexuální služby desítkám nezletilých dívek, z nichž některým bylo údajně jen 14 let. Finančník veškerá obvinění odmítal.

Miliardář Epstein byl znovu obviněn ze sexuálního zneužívání, je ve vazbě

Už v roce 2008 byl v rámci kontroverzní tajné dohody s obžalobou odsouzen za sexuální zneužívání na 18 měsíců. Nový proces s Epsteinem měl začít příští rok. Prokurátoři jej také obvinili z toho, že vyplácel velké finanční obnosy dvěma potenciálním svědkům.

„Ještě než se proti němu začala vést trestní stíhání, byl znám hlavně díky svému bohatství a konexím ve vysokých patrech společnosti. Často se scházel s bohatými a mocnými, včetně prezidenta Donalda Trumpa, bývalého prezidenta Billa Clintona a britského prince Andrewa,“ píše BBC. 

Trump v roce 2002 Epsteina v rozhovoru s časopisem New York označil za „báječného chlapíka“. Po jeho červencovém zadržení se od něj ale prezident distancoval.

Jeffrey Epstein s Donaldem Trumpem na archivních záběrech z roku 1992:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video