Bezosova raketa zaujala i tvarem. Proč vypadá jako přirození, ptají se mnozí

  • 137
Zakladatel Amazonu Jeff Bezos se s dalšími třemi cestujícími vydal na hranici mezi Zemí a vesmírem. Kromě samotného letu zaujala svědky události ještě jedna věc, a to poměrně osobitý tvar rakety, která let zprostředkovala.

Okamžitě po přímém přenosu Bezosova úterního pionýrského letu se na sociálních sítích se rozhořela vášnivá diskuse, proč má raketa New Shepard tak antropomorfní tvar. Britský list The Guardian následně oslovil známé vědce, kteří se pokusili to vysvětlit.

„Kapsle pro posádku je zpravidla širší než zbytek modulu. Díky tomu je raketa aerodynamičtější,“ popsal Jonathan McDowell, astronom z Harvardské univerzity.

Laura Forczyková, majitelka společnosti pro vesmírnou analýzu, dodává, že různý tvar a velikost kapsle pro posádku a zbytku plavidla je normální. „V tomto případě bylo také důležité maximalizovat prostor, aby se do něj vešlo alespoň šest pasažérů,“ dodala.

„Širší přední část rakety prošla mnohými testy, aby byl tvar a prostor odpovídající. Kromě bezpečnosti a komfortu se kontrolovala také okna,“ uvedl pro The Guardian astrofyzik Scott Manley.

Poněkud zvláštní tvar, který raketa společnosti Blue Origin má, je tak podle odborníků v pořádku. Dlouhá část rakety, která je zakončena širší, umožňuje stroji snadnější manipulaci.

„Nejsem si jistá, jestli bych sama navrhla právě tento tvar, ale z hlediska fyziky je to tak správně,“ uvedla Forczyková.

O zvláštním tvaru, který leckomu může připomínat mužské přirození, podle astronoma McDowella tvůrci sami vědí. „Optimální tvar stroje jim musel vyjít z nějakých výpočtů, takže i přes jeho zvláštnost je to ta nejlepší možná konfigurace,“ uzavřel McDowell.

„Gratuluji Jeffu Bezosovi k jeho úspěšnému letu, zároveň mu také blahopřeji k tomu, že si nic nekompenzuje,“ napsal jeden uživatel Twitteru v jednom ze slušnějších komentářů k miliardářově cestě do vesmíru.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video