Ruský prezident Vladimir Putin se před ruskými poslanci vyjadřuje k návrhu na zrušení zákazu opakovaných kandidatur na prezidentskou funkci. Putin nevyloučil opětovnou kandidaturu, zdůraznil však, že změnu musí schválit Rusové v referendu i ústavní soud. (10. března 2020) | foto: Reuters

Ruský poslanec Chinštejn chce opoziční politiky zbavit ruského občanství

  • 207
Ruský poslanec Alexandr Chinštejn z vládní strany Jednotné Rusko navrhl zbavovat opoziční politiky ruského občanství, uvedla to ve čtvrtek agentura Interfax s odvoláním na politikovo vyjádření na sociálních sítích.

„Rozšířil bych důvody pro odebrání ruského občanství. Aby bylo možné je odebrat i těm, kdo je získal narozením. Kolikrát posloucháš vyjádření našich opozičníků a říkáš si: k čemu je vám ruský pas, když nenávidíte svou zemi a svůj lid?“ napsal Chinštejn.

Poslanec se vyjádřil v souvislosti s návrhem zákona, který zákonodárcům předložil prezident Vladimir Putin. Předloha pozměňuje kritéria pro získání a odnětí ruského občanství. Návrh počítá s možností, že osoba, která ruské občanství získala, o něj může přijít kvůli těžkým zločinům, poznamenal list Kommersant na svém webu.

V poměrně nedávné minulosti Sovětský svaz zbavoval občanství odpůrce komunistického režimu. O sovětské občanství tak přišel v roce 1974 spisovatel Alexandr Solženicyn, kterého sovětské úřady následně vyhostily do Německa. Sovětské občanství mu bylo vráceno v roce 1990, do Ruska se vrátil v roce 1994.

24. září 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video