Bývalý policista Jason Van Dyke odsouzený za vraždu černošského mladíka při...

Bývalý policista Jason Van Dyke odsouzený za vraždu černošského mladíka při soudním líčení. (18. ledna. 2019) | foto: AP

Bělošského policistu, který zastřelil černocha, pustí předčasně z vězení

  • 89
Bělošský expolicista Jason Van Dyke, který v roce 2014 zastřelil černošského mladíka Laquana McDonalda, bude příští měsíc propuštěn z vězení. Van Dyke si díky dobrému chování odpykal jen polovinu trestu. Zabití McDonalda vyvolalo v USA veřejné protesty a podnítilo celonárodní debatu o policejním zacházení s černošskou menšinou.

Jasona Van Dyka propustí z vězení 3. února, potvrdila zástupkyně úřadu Kahalah Clayová. „Doufám, že se poučil ze svých chyb. Vždy jsme žádali spravedlnost, a nikoliv pomstu,“ reagoval na informace o propuštění bývalého policisty strýc zabitého teenagera reverend Marvin Hunter podle listu Chicago Sun-Times.

Van Dyke v říjnu roku 2014 zastřelil sedmnáctiletého Laquana McDonalda, který měl u sebe nůž. Mezi Američany způsobilo nevoli zveřejnění videa ze zásahu, které zachycuje, jak policista vypálil do mladíka 16 ran a ve střelbě pokračoval, i když už muž ležel bezvládně na zemi.

Policista vinu popíral a tvrdil, že jednal v sebeobraně.

25. listopadu 2015

Porota dospěla k závěru, že byl přesvědčen o tom, že hájí svůj život, toto přesvědčení však podle porotců nebylo opodstatněné. Soud nakonec rozhodl o Van Dykeově vině z vraždy druhého stupně, která je méně závažná než vražda prvního stupně, za níž by mu hrozilo nejméně 45 let vězení.

Místo sedmi let si expolicista odpykal tři

Van Dyke od soudu před třemi lety putoval do vězení na necelých sedm let, konkrétně 81 měsíců. Zpráva o jeho propuštění po třech letech a třech měsících rozezlila některé aktivisty, z nichž asi desítka protestovala na vlakovém nádraží ve čtvrti South Side v Chicagu ve státě Illinois.

Tato scéna byla ale velmi vzdálená masovým protestům, které propukly v Chicagu rok po střelbě, kdy soud přiměl město zveřejnit policejní záznam, poznamenala AP.

Třiačtyřicetiletý Van Dyke se proti rozsudku odvolal, ale v roce 2020 od této snahy upustil. Na zkrácení trestu na polovinu měl podle AP nárok za dobré chování ve vězení.

V Chicagu McDonaldova smrt vedla až k výzvám k odvolání starosty Rahma Emanuela, který však na rozdíl od policejního šéfa situaci ustál. Rozhodl se však o úřad znovu neucházet.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video