Lidé čekají na příchod nového roku v brazilském Riu de Janeiro. (31. prosince 2020) | foto: Reuters

Češi nově nemohou na Zanzibar či do Brazílie. Kvůli novým mutacím

  • 315
Češi nebudou moci cestovat do několika afrických a jihoamerických zemí. Vláda na základě ochranného opatření ministerstva zdravotnictví zakázala vstup například do Brazílie, Keni, nebo na Zanzibar. Nové opatření reaguje na hrozbu zavlečení jihoafrické a brazilské mutace koronaviru do Česka, platit začne v pátek.

Ochranné opatření ve středu večer projednala vláda, uvedl v tiskové zprávě úřad vlády. 

„Ministerstvo zdravotnictví proto českým občanům a dalším osobám s bydlištěm na území České republiky od 26. února do 11. dubna až na neodkladné výjimky zakázalo vstup do zemí s extrémním rizikem výskytu těchto mutací,“ uvedl úřad vlády.

Češi tak nesmí cestovat do Botswany, Brazílie, Svazijska, Jihoafrické republiky, Keni, Lesotha, Malawi, Mosambiku, Tanzanie včetně ostrovů Zanzibar a Pemba, Zambie a Zimbabwe.

Varianta koronaviru z JAR „unikla“ další vakcíně. Ale nemusí to vadit

Vzhledem k omezením v cestování Češi podle cestovních kanceláří v současné době nejčastěji odlétají k moři. Mezi nejžádanější destinace patří i Zanzibar. Podle mluvčí cestovní agentury Invia Andrey Řezníčkové vyrážejí nyní na Zanzibar čeští cestovatelé také individuálně a spojují to s cestou na safari do Tanzanie, řekla.

Právě cesta na ostrov Zanzibar je podle dostupných informací za prvními případy výskytu nakažlivější jihoafrické mutace koronaviru v Česku. Oficiálně se na potvrzení výskytu mutace národní referenční laboratoří Státního zdravotního ústavu zatím čeká.

Velvyslankyně: Kritizovat Brazílii je nefér, Bolsonaro si drží popularitu: 

12. června 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video