Aktivisté ze Sea Sheperd Conservation Society blokují japonskou velrybářskou loď (9. února 2011)

Aktivisté ze Sea Sheperd Conservation Society blokují japonskou velrybářskou loď (9. února 2011) | foto: AP

Japonští velrybáři ohlásili návrat, ochránce chtějí odrazit s pomocí vojáků

  • 85
Japonští velrybáři se chtějí znovu vrátit do ledových vln Antarktického oceánu. Loni lovnou sezonu ukončili předčasně kvůli neustálým útokům ochránců zvířat. Teď zvažují, jak na ně. Velrybářské flotily tak možná budou doprovázet vojáci. Aktivisté přesto hlásají: také se vrátíme.

"Debatujeme o tom, jak poslat flotilu zpátky do Jižního ledového oceánu," řekl jeden z předních představitelů japonského úřadu pro rybolov Joji Morišita podle britské stanice BBC. Japonec promluvil na úterním setkání Mezinárodní komise pro lov velryb (IWC), která se konala v Jersey.

Zákaz lovu velryb

- Moratorium na lov velryb vyhlásila Mezinárodní velrybářská komise (IWC) v roce 1986 a kupříkladu Česká republika svůj podpis připojila až v roce 2004.

- Kromě Japonska na moře za účelem lovu vzácných kytovců vyrážejí i Islanďané a Norové.

- IWC ale některým národům lov velryb pro obživu povolila, a to například domorodým etnikům Grónska, Sibiře a Aljašky.

Zdroj: BBC

"Jednoduše řečeno, řešíme útoky spolku The Sheperd Conservation Society, tak abychom zabránili jejich opakování," dodal Morišita s tím, že to je nyní jejich největší úkol.

Aktivisté z této mezinárodní neziskové organizace byli jedním z hlavních důvodů předčasného ukončení poslední velrybářské sezony. Ta běžně trvá od listopadu do března. Tento rok ale skončila o několik týdnů dříve (čtěte zde).

Ataky smradlavou kyselinou

Ochránci zvířat totiž bez ustání atakovali velrybářské lodě. Křižovali jim cesty, přiráželi k nim svými moderními futuristickými loďkami a zamotávali lana do lodních šroubů.

Japonské námořníky oslepovali lasery i světlicemi a házeli po nich kapsle s kyselinou máselnou. Zapáchající tekutina sice není jedovatá, přesto člověka dokáže nepříjemně poleptat.

Delegáti, kteří se IWC zúčastnili, ostatním zástupcům různých států na jednání předložili řadu fotografií a videozáznamů, na nichž zachytili své věrné stíny. A krátce po vyjádření Morišity zaznělo ze sídla ochránců, že pokud se Japonci na moře vrátí, mohou počítat s jejich přítomností.

"Loni byly útoky už natolik vážné, že nemáme jinou možnost, než se snažit zabránit tomu nejhoršímu," uvedl Morišita, podle kterého by flotily mohli v budoucnu doprovázet japonští vojáci. Hlavně by se však podle něj měla upravit legislativa. Při bojích totiž upadá byznys. Kupříkladu loni místo plánovaných 850 velryb námořníci ulovili sotva 170 obřích kytovců.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video