U Japonska se do oceánu zřítil americký armádní letoun, našli jednu oběť

  • 10
Poblíž ostrova Jakušima na jihozápadě Japonska se do oceánu zřítil americký armádní letoun V-22 Osprey s šesti lidmi na palubě. Japonští představitelé později podle agentury Kjódó uvedli, že poblíž místa nehody byly nalezeny trosky stroje a jeden mrtvý. Informace o osudu zbylých členů posádky zatím nejsou k dispozici. Původní zprávy hovořily o osmi členech posádky, údaj opravila americká armáda.

Letoun se zřítil kolem 14:45 místního času (6:45 SEČ), uvedla agentura Kjódó. Podle svědectví místních obyvatel letadlo zřejmě začalo hořet v blízkosti levého motoru a následně spadlo do moře.

Japonská pobřežní stráž na místo vyslala letadlo a hlídková plavidla, která našla jednoho člověka, prohlásil mluvčí pobřežní stráže Kazuo Ogawa. Nemocnice, kam bylo tělo převezeno, později potvrdila smrt dotyčného.

Letoun mířil z americké letecké základny v Iwakuni u Hirošimy na základnu Kadena na ostrově Okinawa, řekl Ogawa.

Agentura Reuters s odvoláním na japonskou televizi NHK napsala, že rybáři na člunech v blízkosti místa nehody letounu našli tři osoby, není ale jasné, jestli jsou naživu.

V Austrálii zemřeli při pádu letadla tři američtí vojáci, další jsou zranění

Bell Boeing V-22 Osprey je takzvaný konvertoplán kombinující funkce vrtulníku a turbovrtulového letadla díky překlopným rotorům.

Letos v srpnu se u australského města Darwin zřítil vojenský letoun Osprey s 23 americkými vojáky na palubě, tři z nich přitom přišli o život. Podle agentury AP došlo od roku 2012 k nejméně pěti smrtelným nehodám letounů Osprey amerického námořnictva, při nichž zahynulo nejméně 19 lidí.

Jakušima

Jakušima

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video