John Chapman při prohledávání jedné z trosek, které do USA připluly z Japonska. | foto: AP

Vědci hlásí rekordní mořskou migraci, japonskou faunu odnesla do USA

  • 12
Američtí vědci zdokumentovali pravděpodobně nejdelší oceánskou migraci v historii. Odstartovalo ji zemětřesení v Japonsku v roce 2011. Stovky živočichů se během následujících let plavily na troskách až k západnímu pobřeží Spojených států. Během cesty se velká část z nich stačila rozmnožit.

Studii o zřejmě nejdelší zdokumentované vodní migraci v historii publikovali vědci z Oregon State University v magazínu Science. Malí mořští živočichové absolvovali cestu dlouhou 7 725 kilometrů. „Jedná se o největší neplánovaný přírodní experiment v mořské biologii, pravděpodobně v celé historii,“ sdělil serveru The Guardian spoluautor studie John Chapman.

V Pacifiku se rodí nový stát. Souostroví odpadků má vlastní pas i peníze

Na cestu se drobná mořská fauna vydala 11. března 2011, kdy zemětřesení o síle 9,0 stupně vyvolalo vlny tsunami, které ničily pobřežní prefektury Fukušima, Iwate a Mijagi v Japonsku. Vlna tsunami zde napáchala velké škody a zpět do moře stáhla pět milionů tun trosek. Asi 70 procent rychle kleslo na dno, zbytek však odplul na volné moře. Plulo na něm také bezpočet živočichů.

Mezi červnem 2012 a lednem letošního roku takto k americkým břehů připlul asi milion exemplářů 289 druhů mořských živočichů, kteří se běžně vyskytují zejména u japonského pobřeží. Vědci je objevili ve státech Washington, Oregon, Kalifornie, ale také na Aljašce nebo v kanadské Britské Kolumbii. V loňském roce na pobřeží Oregonu přineslo moře malou loď z Japonska, ve které bylo 20 rybek druhu žijícího v západním Pacifiku. Část z nich stále žije v Oregonském akváriu. (celou studii najdete zde).

John Chapman při prohledávání jedné z trosek, které do USA připluly z Japonska.
John Chapman při prohledávání jedné z trosek, které do USA připluly z Japonska.

Plastový odpad jako brána do Ameriky

Dvě třetiny živočichů vědci nikdy nespatřili u břehů USA, velká část z nich se navíc během dlouhé cesty stačila rozmnožit. „Z pestrosti těch živočichů nám spadla brada. Byli tam měkkýši, korály, krabi. Takový průřez japonskou mořskou faunou,“ popsal profesor James Carlton z Williams College v Massachusetts. Nejvzácnější druhy skončily v mořských akváriích.

Panenský atol zavalily tuny odpadků, připluly až z Německa či Kanady

Studie rovněž ukazuje, jak nebezpečný může být plastový odpad v mořích a oceánech. Většina živočichů se totiž do Ameriky dostala právě v plastových bójkách a celé řadě dalšího plastového odpadu, který se rozkládá jen velmi pomalu.

„Nikdy bych si nepomyslel, že tyto pobřežní organismy dokáží na moři přežít tak dlouho. V minulosti k tomu totiž neměly takové podmínky. Nyní dokáže plastový odpad ve spojení s tsunami tyto podmínky vytvořit ve velkém měřítku,“ vysvětluje spoluautor studie Greg Ruiz ze Smithsonian Environmental Research Center.

Vědcům bude trvat několik let, než dokáží stanovit, zda se některý z druhů dokáže uchytit u amerických břehů. Pokud se tak stane, mohou ohrozit místní faunu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video