Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kluci jsou pomalejší, potřebují pomoc. Japonské školy hájí diskriminaci dívek

  11:04
Japonským vysokým školstvím otřásá další případ sexismu a diskriminace. Již třetí lékařskou fakultu usvědčili z manipulace výsledků přijímacích řízení ve prospěch uchazečů mužského pohlaví. „Dívky jsou v době zkoušek mentálně vyspělejší, aby to bylo spravedlivé, museli jsme chlapcům trochu pomoci,“ hájí diskriminativní opatření Hiroyuki Daida, děkan jedné z proviněných škol.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Tokijské univerzity Juntendo a Kitasato diskriminovaly studentky v přijímacích řízeních na své lékařské fakulty, uvedla v pondělí nezávislá komise ministerstva školství. Po přezkoumání vyšlo najevo, že univerzity snižovaly u studentů mužského pohlaví nároky na přijetí. Sexistické opatření platilo už od roku 2008, odkdy zabránilo stát se lékařkami stovkám studentek.

Děkan univerzity Juntendo Hiroyuki Daida pro japonská média uvedl, že lékařská fakulta chtěla „vyrovnat rozdíly mezi chlapci a dívkami,“ které v přijímacích řízeních excelovaly častěji. Škola lepší výsledky studentek připisovala tomu, že ženy „mají obecně lepší schopnost komunikovat a jsou v období skládání zkoušek mentálně vyspělejší“.

Aby chlapcům vykompenzovala tuto údajnou podpásovku ze strany matky přírody, nastavovala fakulta dívkám vyšší hranici pro přijetí ke studiu. Počet přijatých chlapců na Juntendu ovšem nakonec převyšoval počet dívek o tolik, že rozdíl upoutal pozornost ministerstva školství. Podle děkana univerzita neměla jinou možnost než přijímat více chlapců, protože prý tamější dívčí koleje mají menší kapacitu. 

Vyšetřovací komise všechna odůvodnění označila za nesmyslné a přikázala škole posuzovat uchazeče o studium férově. „V jistém čase naše univerzita uvážila, že je tento postup rozumný. Jelikož bylo poukázáno, že je naopak nevhodný, ukončíme jej,“ přijal rozhodnutí k věci prezident univerzity Hajime Arai a nepřijatým dívkám se omluvil.

Univerzity nejdříve popíraly, že by uchazeče jakkoliv diskriminovaly. Jak ale ukázalo vyšetřování, bylo tomu tak proto, že vedení škol nevidělo upravování výsledků zkoušek ve prospěch chlapců jako problematické. „Nikdy jsme se nepodíleli na diskriminaci žen, jen jsme udělali pár úprav (výsledků zkoušek) mezi studenty a studentkami,“ citoval deník Mainichi zdroj z univerzity Juntendo. 

Ne výjimka, ale pravidlo

Vyšetřování na Juntendu a Kitasatu přišlo několik měsíců po skandálu Tokijské lékařské univerzity, která manipulovala s výsledky přijímacích řízení ve prospěch chlapců nejméně od roku 2006. Škola se aktivně snažila držet počet přijatých dívek co nejnižší. Jejímu vedení vadí, že ženy v průběhu života odcházejí ze zaměstnání na mateřskou dovolenou.

Podle zjištění vyšetřovací komise lékařská univerzita každý rok nejprve snížila všem uchazečům výsledky o dvacet procent a poté přidala studentům mužského pohlaví dvacet bodů navíc. Extra body nedostali pouze ti chlapci, kteří u zkoušky propadli více než čtyřikrát. 

Vyšetřování bylo původně zahájeno kvůli podezření, že škola za úplatek přijala syna japonského ministra zahraničí. Ten se navzdory dvacetibodovým navýšením výsledků na univerzitu dostal až napotřetí. 

Ačkoliv procento vysokoškolsky vzdělaných Japonek každým rokem narůstá, počet žen mezi lékaři už dvacet let záhadně stagnuje na třiceti procentech. Po skandálu na Tokijské lékařské univerzitě proto ministr školství Yoshimasa Hayashi slíbil prošetřit postupy přijímacích řízení na všech 81 japonských lékařských fakultách a univerzitách. 

První výsledky vyšetřování na Juntendu a Kitasatu zatím potvrzují obavy, že japonské školy odebírají ženám možnost stát se lékařkami jen na základě pohlaví.

Mladá Japonka se upracovala k smrti, šéf společnosti teď rezignoval

Japonsko má s genderovou rovností dlouhodobě velký problém. Ve statistikách Světového ekonomického fóra figuruje hluboko na 111. místě ze 146 zemí. Japonské ženy vydělávají pouze sedminu platu, který dostávají na muži na stejných pozicích, povýšení dostávají jen velmi zřídka, takřka výhradně se starají o domácnost, děti i prarodiče, a zároveň se od nich stejně jako od mužů čekají desítky hodin přesčasů v práci.

Ačkoliv nízká porodnost dovedla Japonsko na hranici demografické krize, těhotné ženy se podle státního výzkumu setkávají s nátlakem zaměstnavatele i svých kolegů, aby z práce odešly. Čerpání mateřské dovolené je viděno jako přítěž, ženy proto souhlasí s odchodem, případně se vrací do práce ihned po porodu. Že je nezákonné trestat ženy za otěhotnění degradací na horší pozici, rozhodl japonský nejvyšší soud teprve v roce 2014. 

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14

Aktualizujeme Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...