Slovenský premiér Robert Fico ukazuje milion eur v hotovosti. (27. února 2018)

Slovenský premiér Robert Fico ukazuje milion eur v hotovosti. (27. února 2018) | foto: AP

Opilý muž se chtěl přiznat k vraždě Kuciaka, požadoval milion eur

  • 22
Slovenská policie řešila v případu Jána Kuciaka telefonát od podnapilého muže z města Prievidza, který jí oznámil, že se chce přiznat k vraždě novináře a jeho snoubenky. Po příjezdu policistů požadoval za své přiznání poslat na rodinný účet odměnu jeden milion eur, kterou přislíbil tehdejší premiér Robert Fico.

Muž na policii telefonoval už 3. března, tedy pět dní poté, co Fico během tiskové konference ukázal v bankovkách milion eur, který slíbil tomu, kdo pomůže dopadnout vraha (více čtěte v článku Fico ukázal milion eur, v kauze Kuciak se mluví o jeho asistentce). O incidentu podle serveru Novinky.cz informoval slovenský týdeník Plus 7 dní až nyní.

„Policistům se v telefonu zdálo, že muž není zcela střízlivý, ale v tak závažném případě není možné podcenit žádnou informaci,“ uvedl týdeník.

„Muž byl opilý a pravděpodobně pod vlivem nějakých rodinných problémů se rozhodl situaci řešit tímto zvláštním způsobem,“ citoval Plus 7 dní nejmenovaný zdroj z policejního prostředí. Úřady se k tomu oficiálně nevyjádřily.

V úterý policisté znovu prohledávali les za obcí Veľká Mača, kde Kuciak bydlel. V lesíku nedaleko novinářova domu podle slovenských médií hledali vražednou zbraň.

„Jde o operativní akci policie zaměřenou na pátrání a zajištění případných dalších důkazů. V této fázi vyšetřování nebudeme akci blíže komentovat, ani se k ní vyjadřovat,“ řekla serveru HNonline mluvčí generální prokuratury Andrea Predajňová.

Neznámý pachatel zavraždil novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírové podle posledních informací policie večer 21. února, těla se našla o čtyři dny později. Kuciak se ve svých článcích věnoval mimo jiné kontaktům blízkých spolupracovníků Roberta Fica na podnikatele spojovaného s mafií a podezřením z daňových podvodů. Zda vražda přímo souvisela s Kuciakovou prací, zatím není jasné (více podrobností čtěte v článku Kuciaka a snoubenku zavraždili už 21. února v rozpětí pěti minut).

Vražda novináře vedla na Slovensku k politické krizi a následné demisi premiéra Roberta Fica. Novou vládu, kterou prezident Andrej Kiska jmenoval minulý týden, vytvořila dosavadní koalice a v jejím čele stojí místopředseda Ficovy strany Směr-SD Peter Pellegrini (o nové vládě čtetě více v článku Slovensko má novou vládu. Pellegrini převzal program Ficova kabinetu).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video