Vražda novináře Jana Kuciaka a Martiny Kušnírové: minuta po minutě

  • 170
Vraždu investigativního novináře Jana Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové minutu po minutě zrekonstruovala MF DNES podle rozhodnutí o uvalení vazby na čtveřici obviněných, které má k dispozici. Tedy na střelce Tomáše Szabóa, jeho „řidiče“ Miroslava Marčeka, objednavatelku vraždy Alenu Zsuzsovou a podnikatele, který pro ni vrahy sehnal – Zoltána Andruskóa.

Plánování vraždy Zsuzsová se domlouvá s Ansruskóem

Ján Kuciak a Martina Kušnírová na fotografii na pietním místě v Bratislavě (9....

Překladatelka italištiny Alena Zsuzsová, objednavatelka vraždy Jana Kuciaka, oslovila svého dlouholetého přítele podnikatele Zoltána Ansruskóa, aby jí pomohl zorganizovat chladnokrevnou vraždu. 

Zsuzsová nabízí Andruskóovi, že mu promine dluh 20 až 25 tisíc eur, a slibuje 50 tisíc eur, které mu vyplatí po vraždě. Andruskó podnikající v Kolárovu ví, za kým jít. Na okraji města bydlí bodyguard a bývalý policista Tomáš Szabó. 

Szabó souhlasí a domlouvá se se svým bratrancem, bývalým vojákem Miroslavem Marčekem. 

5. února Obhlídky Kuciakova domu

Lidé v Bratislavě protestují proti vládě a žádají nezávislé vyšetření vraždy...

Vrazi se vydávají starým bílým Peugeotem 206 na obhlídku Kuciakova domu v Brezové ulici ve Velké Mači. Začínají plánovat vraždu. O dva dny později ráno přijíždějí do města znovu stejným autem. Odpoledne ve stříbrné Škodě Superb podnikají další jízdu obcí. Na obhlídku do Velké Mači přijedou ještě několikrát i s podnikatelem Ansruskóem.

Ten pak vrahům kupuje dva tlačítkové mobilní telefony i se sim kartami za 80 eur. Předává je vrahům. Nazývají je pracovními mobily a jedině ty pak používají pro komunikaci mezi sebou. 

21. únor 18:31

Pieta za zavražděné Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu v Bratislavě

Marček ve Velké Mači vysazuje vraha Szabóa u hřiště v 18:31. Szabó má pistoli ráže 9 milimetrů Luger s tlumičem, kterou dosud policie nenašla. 

V okolí Kuciakova domu se vrah schovává. Dosud není zcela jasné, kde přesně. Předpokládá se, že je celou dobu na zahradě za domem. A vyčkává. Celé dlouhé dvě hodiny. Zjišťuje totiž, že Kuciak není sám, že s ním v domě je jeho přítelkyně Martina Kušnírová, která měla být na archeologickém výzkumu, ale kvůli tuhé zimě a promrzlé zemi se výzkum nekoná. 

21. únor 20:21

Vzpomínkové shromáždění v Bratislavě (2. března 2018)

Přesně ve 20:21 vchází střelec vchodovými dveřmi do Kuciakova domu. Bylo odemčeno. „Oni ani nezavírali, říkali jsme, aby zavírali, ale oni se jen smáli, že co by se jim mohlo stát,“ vzpomíná později Zlatica Kušnírová, matka Martiny.

Právě její dceru vrah zabije v kuchyni jednou ranou z pistole mezi oči a na schodech do sklepa pak Jána Kuciaka – dvěma ranami do hrudníku. „Bezprostřední příčinou smrti byl krvácivý šok a průstřel srdce,“ píše soudce Roman Púchovský v rozhodnutí o vazbě.

21. únor 21:25

Pietní pochod za Jána Kuciaka a jeho snoubenku v Bratislavě (23. března 2018)

Vše je mrazivě rychlé, za čtyři minuty od vniknutí do domu už je střelec u místního hřiště a opět přes mobil dává znamení Marčekovi, aby jej vyzvedl. Pak zmizí v noční tmě.

Vlivem tlumiče nikdo ze sousedů neslyšel výstřely. Policie o tlumiči mluvila už letos 29. května, když v domě prováděla vyšetřovací pokus. Reportéři MF DNES tehdy byli při tom a slyšeli, jak policisté v domě několikrát vystřelili, aby bylo jasné, jaký hluk rány dělají. Zároveň při květnové rekonstrukci střelby postával figurant u domu na různých místech zarostlé zahrady, aby se policisté přesvědčili, že Kuciak s partnerkou ho nemohli ve tmě zahlédnout.

Po vraždě zabijáci odjíždějí rovnou za podnikatelem Andruskóem. Oznámit mu, že splnili úkol.

22. únor Den po vraždě

Poslední rozloučení se zavražděným slovenským novinářem Jánem Kuciakem proběhlo...

Druhý den míří Andruskó za objednavatelkou vraždy Zsuzsovou. V autě jí říká, že kromě Jána Kuciaka zemřela i jeho partnerka Martina Kušnírová. „Ohledně zavraždění té ženy byla (Zsuzsová) rozhněvaná a vystoupila z auta. Po nějakém čase (tentýž den) mu zavolala, aby se zastavil, a odevzdala mu dohodnutou sumu za vraždu. Padesát tisíc eur,“ říká zdroj blízký vyšetřování MF DNES.

Peníze Andruskó okamžitě rozdělil. Deset tisíc eur si ponechal, vrahům dal každému po dvaceti tisících eur. V přepočtu přes půl milionu korun. Jakmile ale začali o vraždě psát novináři, vrazi si řekli Andruskóovi o další peníze. A ten šel s dodatečným požadavkem za Zsuzsovou. Ta další peníze vyplatila, ale zatím není jasné kolik.

Hlavní otázka Proč?

Titulní strany slovenských deníků referují o vraždě novináře Jána Kuciaka...

Vyšetřovatelé jsou si od počátku jisti, že Kuciak zemřel kvůli své práci. Není však jasné, proč se ho někdo rozhodl zabít právě na konci loňského roku nebo začátkem toho letošního. Zda to bylo kvůli připravovanému článku, nebo jako msta za již zveřejněný text.

„Ján toho měl rozepsáno víc,“ říká Peter Bardy, šéfredaktor serveru Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval. „Dokud nebudeme vědět, kdo si vraždu objednal, je těžké nějaký článek spárovat,“ dodal.

Stále častěji zaznívá jméno podnikatele Mariána Kočnera, který Kuciakovi vyhrožoval. O něm, jako objednavateli, mluvil i zatčený Andruskó, který jako jediný s policií spolupracuje. O Kočnerovi napsal Kuciak několik textů a při své práci nevycházel jen z veřejně přístupných zdrojů, ale odhaloval nové informace, z nichž pak čerpali vyšetřovatelé.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video