Diskuze

KOMENTÁŘ: Jaderné rulety z matičky Rusi. Mocní v ní spoléhají jen na štěstí

Před 60 lety vypukla karibská krize, která zahnala lidstvo nejblíže jaderné apokalypse v dějinách. Nyní jsme se ocitli v podobném ohrožení a se stejným hlavním aktérem. Jsme na to lépe připraveni? ptá se v komentáři pro MF DNES publicista a komentátor Českého rozhlasu Tomáš Procházka.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LK

Titulek je poněkud matoucí. Strýček Sam si jaderně hraje též, ostatně článek to ani netají včetně toho, že Chruščův záměr mít jádro na Kubě byl reakcí na akci USA - umístění jádra v Turecku.

0 0
možnosti
Foto

V dobe karibske krize byly nuklearni mocnosti jenom Rusko, USA, Francie a Anglie v soucasnosti stoji proti zapadu mocnosti jako Rusko, Cina, Indie, Pakistan, N. Korea. Takze, tim ze Putin od zacatku valky vyhrozuje pouzitim taktickych Nzbrani na valecne cile pokud staty NATO budou zasobovat vojensky Ukrajinu, zalezi na pripadne reakci statu NATO pokud Putin splni to s cim vyhrozuje. Je mnoho internetovych informaci, jaky by to melo prubeh v pripade stejne odpovedi statu NATO a je to prirovnavano k vyhynuti Dino pred 65mil. lety. Takze hrdinove, kteri vesti zkazu Ruska by se nestacili dozvedet prubeh a konec teto valky. V prubehu let od 1945 do 2006 probehly zkousky vice nez 2000 nuklearnich vybuchu a je otazka, zda to ovlivnilo zmenu podnebi na nasi planete.

0 0
možnosti
VB

cely clanok mi pride ako uvaha, ktora sa zaklada na nejakych dojmoch a nie realite. Omnoho viac krat zabranilo jadrovemu konfliktu stastie? Kedy konkretne to bolo iba stastie? Raz bol zaznamenany poplach, kedy mali sovieti na zaklade zobrazenia na svojich radaroch pocit, ze USA vystrelili rakety, to by sme mohli nazvat stastim, ze hned neodpovedali, ale pockali, ci to nie je plany poplach. Ale vsetko ostatne je v konecnom dosledku chladny kalkul, vypocitavost a nie stastie. A odstrasenie funguje, keby nefungovalo, tak uz davno by Rusi pouzili jadrove zbrane. Vsetko to okolo co sa deje, pise, jadrovy kufrik v rukach Putina, jadrovy vlak, jadrove ponorky, atd. vsetko je za ucelom vytvorenia natlaku, aby zapad nepresiahol pri pomoci Ukrajine nejake pomyslene hranice, ale realne ziadne nie su. Aj ked je Putin magor, tak dobre vie, ze keby tie jadrove zbrane pouzili, tak je to ich koniec. Budu to eskalovat, tlacit, vyhrazat sa, ale nepouziju ich, pretoze z toho neplynu absolutne ziadne vyhody alebo zisky.

1 0
možnosti
DD

D56a82v62i17d 38D82i26r97g31a

22. 10. 2022 13:31

O tom, jaké výhody má vzdát se jaderných zbraní, by mohla zrovna teď povídat Ukrajina.

A Rusko se jich taky nevzdá, protože po současném vojenském debaklu je jádro opravdu už ta poslední karta, co mu proti západu zůstala.

6 0
možnosti