Izraelský útok zabil šéfa Hamasu

  • 305
Izraelské vrtulníky zaútočily ve městě Gaza raketami na auto jednoho z šéfů organizace Hamas Abdala Rantísího. Ten v nemocnici podlehl vážným zraněním. V autě zemřeli i dva bodyguardi a další Palestinec. Podle svědků zasáhly vozidlo dvě rakety.

Izraelský útok přišel jen několik hodin poté, co palestinský sebevrah zaútočil na izraelsko-palestinském hraničním přechodu v Erezu. Při výbuchu zahynul atentátník a jeden izraelský policista.

Šestapadesátiletý Abdal Azíz Rantísí byl po útoku na svůj automobil v kritickém stavu převezen do nemocnice. Budovu v Gaze ihned oblehly stovky přívrženců Hamasu. Rantísí krátce po přijetí v nemocnici zemřel.

Izrael na konci března zabil duchovního vůdce Hamasu šajcha Ahmada Jásína. Také jeho vůz zasáhly v Gaze rakety vypálené izraelskými vrtulníky. Při útoku zahynulo dalších sedm lidí. - více zde

Izrael dal po Jásínově smrti najevo, že hodlá zaútočit i na další čelné představitele Hamasu. Právě Rantísí byl po zabití šajcha Jásína považován za hlavu militantní organizace Hamas.

Hamas chce Rantísího pomstít
Palestinští představitelé útok na Rantísího ostře odsoudili jako akt státního teroru ze strany Izraele.

"Svět nyní vidí, že palestinský lid potřebuje mezinárodní ochranu více, než kdy jindy," prohlásil palestinský ministr Saeb Erekat.

Organizace Hamas krátce po útoku na Rantsího uvedla, že bude dál pokračovat v boji a bude se snažit pomstít smrt svého spoluzakladatele. Budeme pokračovat ve snaze o zničení židovského státu, vyhlásil do světa Hamas.

Abdal Azíz Rantísí, vůdce politického křídla palestinského radikálního hnutí Hamas, kde patří k extremistům a odmítá zastavení útoků proti Izraelcům. (28. března 2003)

Šéf Hamasu Rantísí je po izraelském útoku přivážen do nemocnice v Gaze. Krátce nato Abdal Rantísí zemřel. (17. dubna 2004)

Palestinci přinášejí na nosítkách zraněného Abdala Rantísího do nemocnice v Gaze. (17. dubna 2004)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video