Zásah proti Palestincům

Zásah proti Palestincům - Izraelská policie se v Jeruzalémě střetla s mladými Palestinci. Policie brání pochodu ultrapravicových židovských skupin na Chrámovou horu. (10. dubna 2005) | foto: Reuters

Izraelská policie zasáhla proti Palestincům

  • 335
Izraelská policie se v Jeruzalémě střetla s mladými Palestinci. Mnoho lidí bylo zatčeno. Policie brání pochodu ultrapravicových židovských skupin na posvátná místa židů i muslimů. Muslimů už jsou u mešity Al-Aksá na Chrámové hoře tisíce.

Tisíce policistů se snaží zastavit pochod členů skupiny Revava k mešitě Al-Aksá na Chrámové hoře, která je třetím nejposvátnějším místem Islámu.

Palestinské militantní skupiny naopak pohrozily, že pokud se pochod uskuteční, přeruší příměří s Izraelem.

Staré město v Jeruzalémě je v obležení tisíců policistů.

U mešity Al-Aksá na Chrámové hoře se shromáždily tisíce muslimů. Vchod do mešity hlídají desítky policistů. Dovnitř smějí jen izraelští Arabové, Palestinci z východního Jeruzaléma nad 40 let a ženy.
 
Pochod na Chrámovou horu iniciovala ultrapravicová skupina Revava společně s dalšími extremistickými skupinami. Své stoupence vyzvali extremisté k hromadným modlitbám za odvrácení plánovaného vyklizení židovských osad v pásmu Gazy.

Izraelský ministr vnitřní bezpečnosti Gideon Ezra tvrdí, že policie a příslušníci pohraničních jednotek zabrání židovským extremistům v přístupu na svatá místa. Načasování demonstrace je podle něj "mimořádně citlivé". Bezpečnost má totiž informace, že se na Chrámovou horu chystá útok.

Situaci navíc v sobotu zkomplikovala akce izraelských vojáků v pásmu Gazy. Zastřelili tři palestinské chlapce, kteří hráli fotbal. - více zde

Palestinští ozbrojenci pak ostřelovali z minometů židovské osady.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video