Šéfka izraelské diplomacie Cipi Livniová.

Šéfka izraelské diplomacie Cipi Livniová. | foto: Reuters

Izraeli bude podruhé v historii vládnout žena, zvítězila o jediné procento

  • 9
Izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová byla oficiálně vyhlášena vítězkou primárek největší vládní strany Vpřed. Nad svým hlavním rivalem, ministrem dopravy Šaulem Mofazem, zvítězila Livniová o pouhé jedno procento, asi 400 hlasů.

Překročila nicméně hranici 40 procent hlasů, stanovenou pro vítězství v prvním kole. Podle mluvčího strany Šmuela Dahana získala Livniová 43,1 procent hlasů, její protivník 42 procent.

Konečné výsledky se tak výrazně liší od odhadů provedených na základě průzkumu při odchodu z volebních místností i prvních částečných výsledků, které signalizovaly jasné, až více než desetiprocentní vítězství Livniové.

Odhady, které přinesly všechny izraelské televizní stanice, předpovídaly Livniové zisk 47 až 49 procent hlasů, Mofazovi naproti tomu jen 37 procent.

Livniová se také už ve středu večer prohlásila vítězkou primárek a k úspěchu jí blahopřál i premiér Olmert, který už dříve slíbil, že rezignuje, jakmile bude mít strana Vpřed nového předsedu. Podle posledních náznaků ale podá Olmert demisi až po oslavě židovského Nového roku 2. října.

Izrael možná dostane novou premiérku. Po 34 letech
Padesátileté političce, označované za pragmatičku a záruku pokračování mírových rozhovorů s Palestinci, se vítězstvím v primárkách otevřela cesta k tomu, aby se po 34 letech stala druhou ženou v historii Izraele ve funkci předsedy vlády po Goldě Meirové. Z jejího nástupu do čela hlavní koaliční strany to ale automaticky nevyplývá.

Livniová po oficiálním potvrzení svého vítězství v primárkách Kadimy prohlásila, že chce v zájmu národní stability sestavit novou vládní koalici co možná nejdříve.

"Zítra se začnu setkávat se zástupci jednotlivých frakcí s cílem rychle sestavit vládní koalici, která se dokáže vypořádat se všemi úkoly, které nás čekají," citovala Livniovou agentura Reuters. "Na vládní úrovni máme v Izraeli co do činění s obtížnými hrozbami."

Volby může následovat bitva právníků
Mofazův volební tým podle izraelského serveru Ynet poukazuje na údajné nesrovnalosti a požaduje přepočítání odevzdaných hlasů. Oba tábory se prý chystají na právní bitvu.

Podle izraelských zákonů musí prezident Šimon Peres pověřil Livniovou sestavením vlády do sedmi dnů. Na zformování koalice pak bude mít 42 dní.

Jestliže se jí to nepodaří, čekají Izrael nejpozději do konce března předčasné parlamentní volby.

. CIPI LIVNIová

- Narodila se 8. července 1958

- V letech 1980-1984 pracovala jako právní poradce pro zpravodajskou službu Mossad a až letos v červenci poprvé veřejně přiznala, že byla v těch letech i agentkou Mossadu.

- V květnu 1999 byla poprvé zvolena do Knesetu (parlament) za pravicovou stranu Likud.

- Ministryní zahraničí se stala v lednu 2006 (je druhou šéfkou izraelské diplomacie po Goldě Meirové; 1956-1966), předtím byla ministryní zemědělství, přistěhovalectví, bytové výstavby a spravedlnosti.

- Je považována za umírněnou političku, které se vyhýbají skandály.

- Loni byla časopisem Time zařazena mezi 100 nejvlivnějších lidí světa.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video