Nelegální židovská osada Migron na Západním břehu Jordánu na archivním snímku

Nelegální židovská osada Migron na Západním břehu Jordánu na archivním snímku | foto: Reuters

Izrael vyklidí největší nelegální osadu na Západním břehu Jordánu

  • 28
Padesát obyvatel osady Migron se dohodlo s izraelskou vládou, že se přestěhují do nových obydlí o dva kilometry dál. Kabinet tak po zdlouhavých jednáních míří k likvidaci největší nelegální osady na palestinské půdě, kterou minulý rok nařídil izraelský soud.

Dohodu vyjednal ministr bez portfeje Benny Begin. Po odstěhování osadníků přejde oblast, kde v současnosti stojí Migron, pod správu izraelské armády. O zbourání osady stojící na palestinské půdě rozhodl nejvyšší soud loni v srpnu.

Úřadům dal lhůtu na její úplnou likvidaci do konce března příštího roku. Zároveň obvinil vládu, že v uplynulých pěti letech nedokázala splnit svůj závazek a Migron nevyklidila.

Begin agentuře AP sdělil, že dostal souhlas osadníků k přesunu na nedaleký kopec. Akce, kterou ještě musí schválit izraelský vrchní soud, by se prý měla uskutečnit do tří let.

V Předjordánsku žije více než 310 tisíc židovských osadníků. Dalších více než 200 tisíc jich obývá čtvrti ve východním Jeruzalémě, které Izrael obsadil během války v roce 1967.

Podle mezinárodního společenství jsou židovské osady nelegální bez ohledu na to, zda Jeruzalém jejich stavbu schválil či nikoli.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video