Diskuze

Izrael bude preventivně ostřelovat Hamás. Nemůžeme čekat, řekl ministr

Izrael bude v budoucnu provádět preventivní útoky na palestinský Hamás, nepočká na zahájení raketové palby této skupiny. Řekl to ministr pro komunitní záležitosti Cachi Hanegbi, který také kritizoval vládu premiéra Benjamina Netanjahua za to, že umožnila Hamásu vybavit se tak velkým množstvím raket. Za jedenáct dní konfliktu jich Hamás na Izrael vypálil přes čtyři tisíce.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ID

Souhlasím, protože nechat palestince v klidu, znamená opět odstřelování Izraele a dělání těch největších problémů! Zlu se musí bránit v počátku!!R^

2 0
možnosti
LB

L25e28o67š 12B98o25ž61á54k

23. 5. 2021 19:41

To mě zní jako nějaká blbost. Není to ozdrojované, nebylo to prohlášení vlády ale prý kritika vlády, evidentně nějakého židovského radikála. Nicméně to tady na idnes předhodily jako hotovou věc. Mě by zajímalo, jestli se tady na idnes dočkáme i dementi, až se ukáže, že první kdo porušil klid zbraní, byli "*" Filištíni. Ale o tom pochybuju, protože autorem takového nadpisu nemůže být nestranný novinář. * Chtěl jsem napsat "jako obvykle" ale to by znělo zaujatě, i když by to byla pravda :-), pravda je totiž dneska až na druhém místě za korektností.

0 1
možnosti
Foto

Stejný text jsem četl i na Lidovkách.

0 0
možnosti
ML

M26a75r21i72a 41L49a52m80o11s

23. 5. 2021 19:16

Z těch, kteří byli dotázáni, 66% Haredim, 42% náboženských nacionalistů a 24% sekulárních Izraelců vyjádřilo pocity strachu a nenávisti vůči Arabům, kteří tvoří asi 20% populace. Mezi izraelskými Araby byla tato čísla mnohem nižší, 12% vyjádřilo nenávist vůči sekulárním Izraelcům a 22% vyjádřilo nenávist vůči národně náboženským a ultraortodoxním Izraelcům.

(https://www.timesofisrael.com/poll-shows-large-swaths-of-israeli-youth-hate-arabs-back-revoking-citizenship/)

1 0
možnosti
JB

J26a53n 50B28a68b74i79č15k84a

23. 5. 2021 23:44

12 procent arabů židy nenávidí a 88 provent židy miluje. Je je lepší než situace v Evropě.

0 0
možnosti
JG

Je mi líto palestinského lidu, nejbohatšího lidu na světě.

Ti mají pod sebou takové bohatství, o kterém se žádnému Evropanu a ni Američanovi nikdy nezdálo.

Mají pod sebou moderní podzemní město. Každý Palestinec ho vědomě budoval a asi i ještě buduje.

Není to město pro lidi, je to několikapodlažní supermoderní podzemní betonový kryt pro rakety a teroristy, vybudovaný pod nemocnicemi, mešitami, humanitárními budovami, úředními budovami a zalidněnými oblastmi. Zaplněný drahými raketami, skladišti a bunkry, propojený podzemními cestami a železnicemi.

Místo, aby si palestinský lid žil za takové peníze v blahobytu, tak je živen náboženskou fanatickou nenávistí a tvrdě pracuje zadarmo na budování podzemního bojového města (to by nevymyslel ani Jules Verne). Stejně na tom bylo nacistické Německo. Hitler mohl snadno levou zadní ovládnout celý svět - ekonomicky a sofistikovanou moderní technologií. Místo toho začal vyvražďovací válku.

Jo, jo, dějiny se opakují. Přeji Palestincům, aby prohlédli a náboženské vůdce popravili a nalezli mír.

Jinak, než sofistikovanými bojovými a precisními akcemi Izraelců to však asi nepůjde. Izraelci - držím Vám palce![>-]

6 0
možnosti
MB

"Hitler mohl snadno levou zadní ovládnout celý svět - ekonomicky a sofistikovanou moderní technologií."

Vážně? Co jsem tak četl, k obnově Německa pomohlo do značné míry budování zbrojního průmyslu na dluh. Němce sjednotila do značné míry myšlenka nápravy ponížení po první světové a to, že se stanou mocností.

Měl jsem z toho spíš pocit, že už pár let před započetím války bylo kormidlo celkem pevně nastaveno k expanzi a i kdyby chtěl, ven z toho jít nešlo.

0 0
možnosti
JB

J56a43n 59B37a34l65c19a70r

23. 5. 2021 18:14

Rise and Kill First

Ronen Bergman

https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/rise-and-kill-first-the-secret-history-of-israels-targeted-assassinations-81202936

The Talmud says: "If someone comes to kill you, rise up and kill him first." This instinct to take every measure, even the most aggressive, to defend the Jewish people is hardwired into Israel's DNA. From the very beginning of its statehood in 1948, protecting the nation from harm has been the responsibility of its intelligence community and armed services, and there is one weapon in their vast arsenal that they have relied upon to thwart the most serious threats: Targeted assassinations have been used countless times, on enemies large and small, sometimes in response to attacks against the Israeli people and sometimes preemptively.

In this page-turning, eye-opening book, journalist and military analyst Ronen Bergman-praised by David Remnick as "arguably [Israel's] best investigative reporter"-offers a riveting inside account of the targeted killing programs: their successes, their failures, and the moral and political price exacted on the men and women who approved and carried out the missions.

Built from interviews with Israeli Prime Ministers as well as high-level figures in Mossad, and the country's military and intelligence services - Rise and Kill First includes never-before-reported, behind-the-curtain accounts of key operations, and based on hundreds of on-the-record interviews and thousands of previously unseen files. Bergman traces, from statehood to the present, the gripping events and thorny ethical questions underlying Israel's targeted killing campaign, which has shaped the Israeli nation, the Middle East, and the entire world.

1 0
možnosti
FN

V případě Hamásu platí:"Škoda každé rány, která padne vedle!"

5 0
možnosti
JT

J86i41r40i 44T64i78c75h59y

23. 5. 2021 14:58

V zadne jine situaci by nemohla mala enklava teroristu odstrelovat dobre vyzbrojeny stat, byla by znicena. Izrael si to vsak nemuze dovolit vzhledem k celosvetove podpore obzvlaste Palestincu a vseobecne Arabu proti Zidum. Nenavist k Zidum jiz probiha pres dva tisice let, zejmena od jejich bratrancu Arabu, vyvrcholila zverstvy nacistu. Svet se stale nepoucil.

15 0
možnosti
LS

Izrael to neudělá z ekonomických a morálních důvodů. Morálních nikoliv s ohledem na Gazu, ale na svoje vojáky. Není lepší reklama na mír než poslat brance do hustě osídlené enklávy a honit tam teroristy. Velká část Izraelců a establishmentu je s nynějším stavem spokojená. Jednou za pár let se vybombarduje Gaza a je klid. Jenže nyní se ukazuje že množství raket je vyšší než si kdo představoval. Jakmile Hamás přijde na to jak zahltit Iron Dome. Bude mít Izrael problém.

1 0
možnosti
LN

Občas mám s počty malý problém: "Na izraelské straně je jeden mrtvý voják a 12 civilních obětí, což je dvojnásobek oproti válce v roce 2014. Tehdy zemřelo 66 vojáků a šest civilistů.

1 0
možnosti
ZP

6x2=12.Nic složitého. :-)

0 0
možnosti
AK

Co to je "preventivní ostřelování" ?

0 1
možnosti
ZP

To poznáme. Když arabáši nebudou chřestit zbraněmi, nejspíš k žádnému nedojde. ;-)

4 0
možnosti
TN

Je obdivuhodné, jak jsou všichni Izraelci včetně žen součástí armády a odhodlání bránit kdykoliv svou zem. Já bych svou zem ve které si lid zvolil prezidentem pro ruského opilce a premiérem komunistického estebaka bránit nešel a pokládat za ní život nechtěl.

1 2
možnosti
JT

J23i97r31i 46T50i29c13h24y

23. 5. 2021 15:00

Zapletl tu do tohoto mezinarodniho tematu jeho ubohe osobni vylevy.

1 0
možnosti