Izraelští vojáci v Gaze zabili pět Palestinců, dalších 232 zranili

  • 136
Izraelští vojáci v pátek při palestinských protestech v Pásmu Gazy u hranice s Izraelem zabili pět Palestinců a 232 dalších zranili. Sdělily to místní úřady a palestinští zdravotníci. Izraelská armáda kromě toho informovala, že z pásma Gazy bylo na izraelské území odpáleno nejméně deset raket.

Mluvčí izraelské armády uvedl, že páteční demonstrace se zúčastnilo asi 10 tisíc Palestinců, z nichž někteří na izraelské vojáky házeli kamení a další předměty. Vojáci „v nezbytných případech“ reagovali ostrou palbou, dodal mluvčí.

Pravidelné protesty Palestinců u hranice s Izraelem se přitom v posledních dvou týdnech obešly bez obětí, připomněla agentura AP.

Několik hodin po oznámení smrti pěti palestinských mužů ve věku 19 až 27 let úřady v Pásmu Gazy sdělila izraelská armáda, že z tohoto palestinského území bylo na území Izraele vypáleno nejméně deset raket. „Bylo spatřeno kolem deseti až 12 raket letících z Pásma Gazy ve směru na Izrael,“ oznámila izraelská armáda v pátečním prohlášení. Izraelská protiraketová obrana několik z odpálených raket zachytila, dodala armáda.

Izrael kvůli palbě zaútočil na cíle Hamásu

V reakci na protesty izraelské letectvo v noci na sobotu zaútočilo na 80 cílů v Pásmu Gazy. Mluvčí izraelské armády řekl, že do noční letecké akce bylo nasazeno několik desítek letadel. Mezi zasaženými cíly byly dvě dílny, kde radikálové údajně vyráběli zbraně, a budova používaná bezpečnostními oddíly Hamásu.

Na jihu Izraele rakety vypálené z Pásma Gazy aktivovaly poplašné systémy. Deset raket zničil protiraketový systém Iron Dome, další dopadly na neobydlená místa nebo ještě do Pásma Gazy. K raketové palbě se přihlásila radikální skupina Islámský džihád a zdůvodnila ji tím, že nehodlá nečinně přihlížet zabíjení Palestinců. Izrael připisuje všechny násilnosti páchané proti němu z Pásma Gazy Hamásu.

Náčelník generálního štábu izraelské armády Gadi Eisenkot svolal mimořádnou schůzku bezpečnostních představitelů. Obyvatelům vesnic a měst na jihu bylo doporučeno, aby se neshromažďovali ve velkém počtu venku.

Palestinci v Gaze od konce března a většinou v pátek protestují proti izraelské blokádě a za možnost vrátit se na území, která byla kdysi domovem jejich předků, ale dnes leží v Izraeli. Dosud izraelští vojáci při protestech zastřelili podle agentury Reuters 212 Palestinců, zabit byl jeden izraelský voják.

Pásmu Gazy vládne od roku 2007 radikální hnutí Hamás, které vedlo proti Izraeli tři války. Hamás tvrdí, že protesty budou pokračovat, dokud Izrael blokádu neukončí.

Příměří mezi Hamásem a Izraelem se snaží zprostředkovat Egypt. Egyptští bezpečnostní činitelé podle Reuters už dva týdny jednají s představiteli Izraele, Hamásu a dalších palestinských frakcí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video