Počet obětí útoku Hamásu stoupl na 1200, na libanonské hranici pokračují střety

  • 42
Počet obětí sobotního útoku palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael stoupl už na 1200. V noci na středu to uvedla izraelská veřejnoprávní televize Kan. Zdravotnické úřady v Pásmu Gazy hlásí 830 obětí izraelských protiúderů. Na hranici Izraele s Libanonem pokračují střety.

Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze utrpělo zranění 4 250 lidí. Z tohoto území jsou také hlášeny rozsáhlé materiální škody. Izraelská média informují o nejméně 2 900 zraněných na izraelské straně.

Byl to sen, historický den. Nyní je to noční můra, láteří obyvatelé Gazy

„Zaútočíme na teroristickou skupinu Hamás a na jakoukoliv jinou skupinu v Gaze... Budeme muset změnit realitu zevnitř Gazy, abychom zabránili tomu, že by se něco podobného stalo znovu,“ citovala agentura AP představitele izraelské armády Dana Goldfuse, který tak podpořil spekulace o chystané izraelské pozemní ofenzívě.

Bojovníci radikálního palestinského hnutí Hamás v sobotu masivně ostřelovali jižní Izrael a pronikli na jeho území, kde zabíjeli nejen vojáky a policisty, ale i civilní obyvatelstvo v obcích u Pásma Gazy. Palestinci na izraelském území zajali také až 150 lidí, mezi nimi cizince.

Střety na hranici s Libanonem

Z jižní části Libanonu na Izrael dopadly rakety, uvedla agentura Reuters s odvoláním na zdroje z bezpečnostních složek. Podle jednoho zdroje bombardování provedla palestinská frakce. Izrael odpověděl vlastní střelbou.

Podle izraelské armády se z libanonského území vzneslo patnáct raket. Izraelcům se podařilo čtyři zneškodnit, deset spadlo na otevřené prostranství.

Jsme připraveni válčit. Hizballáh tlačí na USA, aby v Izraeli zůstaly stranou

Už třetí den na hranici mezi Izraelem a Libanonem dochází ke střetům. V neděli libanonské islamistické hnutí Hizballáh uvedlo, že vystřelilo na izraelské vojenské pozice. V pondělí izraelská armáda informovala, že přes hranici se snažili dostat podezřelí jedinci. Střety na hranici stáli život už jednoho izraelského vojáka, tři členy Hizballáhu a dva příslušníky palestinských milicí.

Hizballáh Hamás verbálně podporuje. Izrael jej podezírá z přípravy víkendového útoku, libanonské hnutí to odmítá.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video